Cafeaua poate preveni o afecţiune periculoasă

Cercetătorii de la University of Georgia, Statele Unite au descoperit un compus valoros din compoziţia cafelei care ajută la prevenirea unei afecţiuni ce poate pune în pericol sănătatea unei persoane.
Acidul clorogenic,care se găseşte în cafea,a redus semnificativ rezistenţa la insulină şi acumularea de grăsimi în ficatul şoarecilor hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi,potrivit specialiştilor. Cu alte cuvinte,consumul constant,dar moderat de cafea ajută la prevenirea obezităţii şi,implicit,a altor afecţiuni care sunt declanşate de această problemă de sănătate.
Cobaii au avut,timp de 15 săptămâni,o dietă foarte bogată în grăsimi,perioadă în care cercetătorii le-au administrat,prin injecţii,o soluţie care conţinea acid clorogenic,de două ori pe săptămână.
Savanţii au descoperit că acidul clorogenic a fost eficient nu numai în prevenirea creşterii în greutate,ci a ajutat şi la menţinerea unui nivel normal al glicemiei şi a unei bune funcţionări a ficatului.
„Studii anterioare au arătat că printre beneficiile consumului de cafea se numără scăderea riscului de instalare a unor boli cronice ca diabetul de tip II şi afecţiunile cardiovasculare. Cercetarea noastră merge mai departe,căutând să identifice beneficiile asociate acestui compus chimic (acid clorogenic,n.r.) care se găseşte din abundenţă în cafea,dar şi în fructe şi legume ca merele,perele,roşiile şi coacăzele", a declarat Yongjie Ma de la University of Georgia.
Cercetătorul a adăugat că "acidul clorogenic este un antioxidant puternic care reduce inflamaţiile. Multe dovezi arată că bolile legate de obezitate sunt cauzate de inflamarea cronică,deci dacă putem controla acest aspect,putem reduce unele dintre efectele negative ale câştigării excesive în greutate".