Când stresul îţi face bine

1 68782 original jpg jpeg

Ştiai că o doză de stres îţi poate face bine? Pentru că te fereşte de boli psihice, îţi îmbunătăţeşte tonusul, dar are grijă şi ca tu să obţii performanţe la serviciu. Şi asta nu este tot.

Ajută sistemul imunitar

Stresul de moment poate aduce beneficii pentru sistemul imunitar,atunci când activează sistemul de fugă. Este concluzia unui alt studiu realizat în Statele Unite ale Americii. Profesorul Firdaus Dhabhar,coordonatorul cercetării,a explicat care este legătura dintre stres şi imunitate printr-un exemplu:sistemul imunitar nu poate şti că o persoană urmează să sufere o intervenţie chirurgicală. Dar creierul ştie şi eliberează hormoni de stres,pregătind sistemul imunitar pentru a gestiona provocările. Astfel,acea persoană este ajutată să se vindece mai uşor după o operaţie.

Profesorul american specializat în genetică,biologie şi imunologie,citat în jurnalul medical al Universităţii Stanford,a spus că stresul acut durează între câteva minute şi câteva ore. Poate fi vorba şi de graba să ajungi la timp la serviciu. Şi medicul american Matthew During spune că stresul pe termen scurt,este de ajutor pentru imunitate. Totodată,se pare că acesta creşte şi nivelul unei substanţe din creier care reduce nivelul unor tumori din organism,însă studiile efectuate în acest sens nu sunt concludente.

Te ajută în situaţiile aparent fără ieşire

Avem obiceiul să ne gândim la stresdoar ca la un lucru care ne afectează sănătatea,însă acesta are şi părţile lui bune. O doză de stres de moment chiar face bine,potrivit oamenilor de ştiinţă americani . Potrivit Danielei Kaufer,de la Universitatea Berkeley,din California,stresul te ajută în cele mai dificile momente.

Cercetătorii californieni au făcut un studiu pe şobolani,în urma căruia au constatat că stresul de moment le-a îmbunătăţit activitatea creierului. Potrivit acestora,în situaţiile de succes,stresul te ajută să-ţi păstrezi creierul în alertă,iar oamenii ajung mai repede la performanţă când sunt în această stare. Totodată,stresul creşte nivelul de adrenalină din organism,hormon care ajută corpul să iasă din situaţii-limită. Când eşti presat de timp,găseşti imediat soluţia potrivită.

Stresul cronic este dăunător

Profesorul Dhabhar a explicat,de asemenea,că stresul cronic este cel care face rău organismului. Acest tip de stres durează între câteva săptămâni,luni,până la câţiva ani. Un exemplu de persoană supusă la un astfel de stres sunt femeile care îndură o relaţie abuzivă.

Stresul cronic a fost asociat cu apariţia unor afecţiuni ale inimii,unele tipuri de cancer,alergii,psoriazis,depresie sau îmbătrânire prematură.

Mai citeşte şi:

Uleiuri esenţiale care te scapă de stres

Dieta care alungă stresul