Care este cel mai nociv ulei pentru gătit

1 74177 original jpg jpeg

Multe dintre uleiurile vegetale pe care le folosim la gătit pot elibera substanţe chimice toxice, cum ar fi aldehidă. Reutilizarea regulată a uleiului de floarea-soarelui, rapiţă, tărâţe de orez, soia şi porumb pot creşte în mod semnificativ cantitatea de toxine.

Uleiurile reutilizate cresc riscul de cancer

Oamenii de ştiinţă au reuşit să afle care sunt substanţele chimice dăunătoare găsite în ulei,atunci când ele sunt reutilizate. Cele mai multe dintre ele sunt eliberate în fumul care se formează în urma prăjirii alimentelor. Acestea sunt aspirate de fiecare persoană din locuinţă. În urma acestor rezultate,cercetătorii pun pe seama uleiurile vegetale creşterea cazurilor de cancer pulmonar.

Potrivit unor rapoarte publicate în „The Daily Mail“,gătirea cu uleiuri vegetale,chiar şi pentru 20 de minute,creşte cu peste 20 de ori nivelul permis de aldehidă.

Citeşte şi:Substanţe toxice care pot face rău inimii

Atunci când uleiurile încep să producă fum,ele eliberează substanţe toxice. Acesta este şi punctul în care compuşii sănătoşi încep să se descompună. Cu alte cuvinte,uleiurile care au un punct de ardere mai mic sunt mai susceptibile să producă substanţe chimice dăunătoare atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Uleiul de seminte de in şi cel de nucă de cocosau puncte de ardere mai mici,deşi sunt mai sănătoase decât uleiul de soia şi cel de rapiţă.

Uleiul de floarea-soarelui,nociv când este supus la căldură

Unii cercetători au adunat mostre de ulei vegetal uzat,precum cel de porumb,de floarea-soarelui,de măsline şi de rapiţă presat la rece. Scopul lor a fost să verifice producţia de aldehidă. Cercetătorii au descoperit că uleiul de floarea-soarelui şi cel de porumb,care sunt polinesaturate,produc niveluri extrem de ridicate de aldehidă. Deşi ele au în compoziţie substanţe bune de consumat,îşi păstrează calităţile doar dacă nu sunt supuse la căldură.

Citeşte şi:Uleiul magic care tratează multiple probleme

Uleiul de rapiţă poate declanşa boli cardiovasculare

Uleiul de rapiţă este foarte instabil atunci când este expus la temperaturi ridicate. Pe lângă asta,uleiul de rapiţă este supus unei hidrogenări parţiale. Apoi,este introdus într-un catalizator,pentru a-şi modifica structura. Acizii graşi Omega-3 sunt transformaţi în acizi graşi trans în timpul acestui proces. Similar cu alte uleiuri vegetale parţial hidrogenate,uleiurile de rapiţă pot declanşa probleme la ficat,rinichi,neurologice şi cardiovasculare.

Credit foto:www.seriouseats.com



Recente

shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg