Cât de important este consumul de lapte
Potrivit ultimelor studii, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de lapte de vacă ambalat, fiind depăşită doar de Bulgaria. Un român consumă doar 32 de ml de lapte zilnic, deşi specialiştii recomandă cel puţin 250 ml pe zi.
În ţara noastră se consumă de 12 ori mai puţin laptedecât în Irlanda. Această statistică,împreună cu rezultatul unor studii Tetra Pak,arată că mai puţin de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani din mediul urban iau micul dejun. Procentele cresc în rândul consumatorilor maturi şi vârstnici. Obiceiul de a lua micul dejun nu este influenţat de existenţa unui copil în familie,deoarece doar 50% dintre cei care iau micul dejun frecvent (zilnic sau aproape zilnic) au copii.
Specialiştii argumentează că laptele nu trebuie să lipsească din alimentaţie,fiecarei persoane fiindu-i recomandat două-trei porţii de lapte şi derivate pe zi.
„Pentru persoanele active,la care necesarul de apă,proteine şi minerale este mai mare decât la cei sedentari,laptele este o cale de a susţine efortul fizic şi refacerea organismului după efort. Chiar dacă putem obţine proteine,calciu şi vitamina D şi din alte surse alimentare sau din suplimente nutritive,lapteleare avantajul că ne oferă aceşti nutrienţi în doze suficiente pentru a menţine o stare bună de sănătate,a ne întări sistemul imunitar,iar pentru copii reprezintă un aliment esenţial pentru buna lor dezvoltare”,susţine dr. Şerban Damian,nutriţionist sportiv acreditat CIO.
Tetra Pak,lider în industria procesării şi ambalării alimentelor,a iniţiat în 2011 campania „Da,lapte!”,care urmăreşte creşterea nivelului de informare a consumatorilor despre alimentaţia echilibrată şi beneficiile consumului de lapte ambalat la carton,cu susţinerea celor mai importante companii din industria lapteluidin România.
Citeşte şi: