Cât de rău îţi poate face deodorantul

1 66474 original jpg jpeg

Avem în jur de 2,6 milioane de glande sudoripare în tot corpul şi, pentru multe dintre noi, preocuparea majoră este să prevenim ca o parte dintre aceste glande să funcţioneze normal, pentru a nu ne păta hainele şi pentru a ţine la distanţă mirosul neplăcut.

Prin urmare,folosim antiperspirante. Mulţi cercetători spun însă că sudoarea este esenţială pentru sănătatea noastră. Fără ea nu ar putea elimina metale toxice,iar piele nu s-ar vindeca în urma rănilor.

Antiperspirantele te fac să miroşi mai rău

Potrivit unui studiu realizat de cercetători la Universitatea din Gent din Belgia,utilizarea antiperspirantelor ar putea înrăutăţi mirosului neplăcut al corpului. O mare parte din transpiraţie este inodoră,adică nu are miros. Apariţia transpiraţiei este produsă de glandele ecrine,care sunt cele mai numeroase glande sudoripare şi care se găsesc pe tot corpul.

Citeşte şi:

Deodorantele naturale previn iritaţiile

Cum îţi alegi deodorantul

Utilizarea pe termen lung favorizează apariţia germenilor

Sudoarea cauzată de stres,teamă,anxietate şi excitare sexuală este produsă de glandele apocrine,care se găsesc în braţe,zona inghinală,buza superioară şi scalp. Aceasta este şi singura sudoare care miroase. Acest lucru se datorează faptului că ele conţin proteine ​​producătoare de miros.

Specialiştii sunt de părere că antiperspirantele înmulţesc,de fapt,bacteriile urât mirositoare,modificând mirosul axilei. Ei explică faptul că în axile se găsesc două tipuri de bacterii:stafilococi,care nu produc miros şi Corynebacterium,ce transformă sudoarea noastră  într-una cu miros înţepător.

Transpiraţia te avertizează dacă eşti bolnav

Dacă observi că transpiri excesiv,trebuie să mergi la medic. Şi asta pentru că este posibil să suferi de:

Diabet zaharat: acesta este asociat cu obezitatea,care poate produce transpiraţie excesivă.

Poliartrita reumatoidă:această boală autoimună,care afectează articulaţiile,poate declanşa transpiraţie excesivă la unii pacienţi.

Probleme cardiace:dacă ai arterele înfundate înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge. Coprul transpiră mai mult pentru a-l menţine rece în timpul exercitării suplimentare.

Cancer:excesul de transpiraţie poate anunţa prezenţa cancerului,cum sunt limfomul non-Hodgkin,leucemie,cancer osos şi cancer de ficat.