Cât de sigure sunt produsele ambalate în plastic

1 66519 original jpg jpeg

Încălzirea alimentelor în recipiente din plastic este periculoasă pentru sănătate. Dar oare alimentele împachetate în ambalaje din plastic, cum sunt produsele congelate, sunt oare atât de sigure?

Pot cauza apariţia unor boli grave

Răspunsul este complicat. Preocuparea provine din faptul că substanţele chimice din unele materiale plastice-şi anume,bisfenol A (BPA) şi ftalaţi-se infiltrează în mâncare,spune Laura Vandenberg,profesor în ştiinţele sănătăţii mediului la Universitatea din Massachusetts-Amherst. Substanţele chimice se infiltrează mai ales atunci când recipentul a fost încălzit.

Cercetătorii de la Societatea endocrină din America avertizează că mulţi compuşi interacţionează cu hormonii în moduri în care pot cauza cancer,diabet şi obezitate.

Măsuri de precauţie

Dar Administraţia pentru Mâncare şi Medicamente (FDA) a revizuit în mod repetat cercetările efectuate privind BPA şi dă asigurări că sunt substanţe sigure. Oamenii de ştiinţă de la FDA spun că organismul descompune rapid acest compus,eliminându-l prin urină şi fecale.

Este imposibil de dovedit dacă aceste substanţe chimice sunt dăunătoare sau nu,spun oamenii de ştiinţă. Ei trebuie să se bazeze pe studiile efectuate pe animale,modele matematice şi de cercetare,care arată o corelaţie între aceste substanţe şi incidenţa bolilor,dar nu pot dovedi cauza şi efectul. Şi aceste metode nu sunt definitive.

Poţi să iei câteva măsuri de precauţie,expunându-te cât mai puţin la aceste substanţe. Pune produsele congelate sau alte produse alimentare ambalate într-un recipient de sticlă. Acoperă vasul şi dă-l la cuptorul cu microunde.  

În cazul legumelor congelate,poţi să adaugi un strop de apă pentru a te asigura că se gătesc aşa cum trebuie. În ceea ce priveşte orezul,există foarte multe tipuri de orez care nu au nevoie să fiarbă în pungi din plastic.