Cât de uşor poate fi falsificat cel mai sănătos ulei!
În alimentaţia de zi cu zi, grăsimile vegetale sunt extrem de importante. Din păcate, deşi joacă un rol esenţial într-o dietă echilibrată, uleiurile, mai ales cel de măsline, sunt adesea falsificate. Chiar dacă produsul e mai scump nu înseamnă că e şi autentic!
De obicei,uleiul de măsline extravirgin este autentic în stare crudă şi nu se foloseşte la gătit. Însă,chiar dacă nu este preparat termic şi aduce beneficii sănătăţii (scade colesterolul „rău“şi protejează sistemul cardiovascular),acest ulei trebuie consumat cu moderaţie.
Ştii că faci alegerea corectă când cumperi un astfel de ulei,dacă îl alegi pe cel extravirgin,obţinut prin presare la rece,pentru că este bogat în acizi graşi benefici sănătăţii.
Ideal este să optezi pentru sortimentul brut,deoarece uleiurile rafinate pierd în acest proces multe substanţe valoroase,precum vitamine,antioxidanţi.
Utilizările neştiute ale uleiului de măsline în frumuseţe
Cele mai întâlnite metode de falsificare a uleiurilor
De cele mai multe ori,se practică substituirea parţială sau totală a grăsimilor superioare (ulei de măsline,unt) cu unele mai ieftine.
Se mai poate folosi metoda înlocuirii uleiurilor brute-virgine,obţinute prin presare la rece,cu cele obţinute prin extracţie la temperatură ridicată şi rafinare (acestea din urmă sunt lipsite de beneficii pentru sănătate).
De asemenea,se pot înlocui gliceridele din uleiuri şi grăsimi cu lipide modificate chimic prin hidrogenare sau esterificare. Un exemplu concret este substituirea unei părţi de ulei cu o margarină.
Un alt obicei nesănătos este adaosul de E-uri (aditivi alimentari) peste doza admisă.
Am lăsat la final că uleiurile,mai ales cel de măsline,pot fi falsificate prin adaosuri de produse provenite din organisme modificate genetic.
Ştiai că uleiul de măsline este,din păcate,cel mai falsificat produs gras din lume? În aceste condiţii cum putem vorbi despre beneficiile aduse de acesta sănătăţii?