Câte ouă e bine să mânânci pe zi?

1 74652 original jpg jpeg

Fie că îl mănânci prăjit, sub formă de omletă sau fiert, pe o felie de pâine toast, oul este un aliment de care nu te poţi lipsi, asta dacă vrei să ai o sănătate de fier. Dar te-ai întrebat vreodată câte ouă trebuie să mănânci zilnic?

Oul,plin de vitamine şi minerale

Un ou are aproape 80 de calorii,5 grame de grăsime şi 6 grame de proteine. Substanţele nutritive furnizate de ouă nu sunt de neglijat. Ele conţin antioxidanţi carotenoizi,care reduc riscul de cataractă,colină,o substanţă benefică creierului şi proteine animale,bune pentru sistemul muscular şi osos. În plus,studiile mai arată că ouăle te satură repede,ajutându-te astfel să pierzi în greutate.

Două ouă pe zi,recomandarea specialiştilor

Un studiu recent al specialiştilor în nutriţie arată că două ouă pe zi pentru o persoană reprezintă cantitatea optimă de consumat. În acelaşi timp,înainte de a mânca ouă,trebuie să ştie care este dieta sa zilnică şi de unde îşi ia grăsimile saturate. Este foarte sănătos să mănânci ouă,însă dacă le combini cu caşcaval,bacon şi alte grăsimi,vei depăşi necesarul caloric zilnic.

Citeşte şi Aşa îţi întăreşti ficatul în doar câţiva paşi

Cu ce le poţi combina?

Dacă vrei să respecţi un regim de viaţă echilibrat şi o dietă sănătoasă,consumă la micul dejun două ouă poşate cu legume sau câteva felii de avocado şi cu o felie de pâine prăjită. Este combinaţia ideală atunci când vrei să îţi ţină de foame şi să nu îţi dea colesterolul peste cap.

Ce se întâmplă când întreci limita?

Studii recente arată că persoanele care consumă peste trei ouă pe zi prezintă creşteri nu foarte mari ale colesterolului total.  În schimb,în organismul lor se înregistrează creşteri ale colesterolului bun (HDL) şi ale antioxidanţilor carotenoizi. De asemenea,răspunsul la consumul crescut depind de la persoană la persoană. În trei sferturi din cazuri,consumul crescut de ouă nu modifică semnificativ nivelul de colesterol total şi de colesterol rău (LDL). În restul cazurilor,procentele acestea cresc uşor.

Citeşte şi 

Sursă foto prevention.com