Ce alimente să eviţi în timpul sarcinii

1 73786 original jpg jpeg

Eşti însărcinată şi îţi doreşti ca puiul tău se se dezvolte bine şi să fie sănătos când se va naşte? Ţine cont de indicaţiile medicului, dar respectă şi unele reguli alimentare. Iata ce alimente să eviţi în timpul sarcinii.

Spre exemplu,renunţă la vicii şi evită sub orice formă dietele cum este cea raw-vegană,care e săracă în nutrimenţi.

În timpul celor nouă luni de sarcină,încercăm să facem tot ce este omeneşte posibil,pentru ca nou-născutul să primească la naştere scorul Apgar 10 cu felicitări. Ascultăm sfaturi în stânga,plecăm urechea în dreapta,toată lumea vrea să ajute viitoarea mămică.

Problema se pune când sfaturile sunt de exemplu:„de acum trebuie să mănânci cât pentru doi“sau „bea şi tu puţin vin,că n-are ce să facă rău copilului“. Mâncatul cât pentru doi este o concepţie eronată,de obicei auzită de la bătrâni. Însă dacă mănânci mult,nu doar că te vei simţi rău şi poţi avea complicaţii în sarcină,dar te vei alege şi cu o mulţime de kilograme în plus. Copilul are nevoie de o suplimentare de calorii de până în 500 de calorii,faţă de porţia zilnică obişnuită de aproximativ 2.000 de calorii.

Bazează-te în special pe alimente de calitate superioară,ca brânzeturi,carne slabă,legume colorate şi fructe. Renunţă la băuturi carbogazoase,pentru că pot declanşa contracţiile şi,deci,pot stresa bebeluşul.

Atenţie la mercurul din peşte in perioada sarcinii!

Deşi este indicat să consumăm cel puţin de două ori pe săptămână peşte,în sarcină trebuie să fim precaute,din cauza conţinutului de mercur existent în peşti şi în fructele de mare.

Acestea din urmă trebuie evitate pe perioada celor nouă luni de sarcină,pentru că fructele de mare sunt bogate în mercur şi acest lucru poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Evită macroul şi consumă cu moderaţie somon,creveţi şi ton.

Sub nicio formă nu consuma peşte crud de tipul sushi. Când găteşti peştele,asigură-te că temperatura de coacere este de 145 de grade. De asemenea,evită să consumi carne care nu este gătită bine,fie că este de peşte ori de pui. Este absolut interzis să mănânci hot-dog şi mezeluri,pentru că sunt preparate din carne de calitate inferioară.

Brânzeturile cu mucegai pot fi fatale pentru bebeluş

În coaja brânzeturilor de tip Camembert,Brie şi alte tipuri de specialităţi cu mucegai se pot ascunde bacterii. Una dintre ele şi cea mai periculoasă este listeria,care poate provoca infecţie cu consecinţe grave asupra fătului.

Mai precis,listerioza poate duce la avort spontan sau la naşterea unui făt mort. Toate brânzeturile pe care le consumi,să zicem brânza de tip feta sau de capră,trebuie să aibă pe etichetă menţionat faptul că sunt pasteurizate.

In sarcina nu ai voie cafea şi alcool

E normal ca în timpul sarcinii să te simţi obosită şi să crezi că o ceaşcă de cafea te ajută să muţi munţii din loc. Din păcate cafeina traversează placenta şi ajunge la făt,producându-i stres.

O ceaşcă de cafea nu face rău,dar dacă poţi,evită cafeina. Cât despre alcool,lucrurile sunt clare:poate fi dăunător pentru dezvoltarea organelor fătului,în special a creierului. În plus,alcoolul poate duce la o serie de tulburări fetale.