Ce alimente să eviţi şi ce să consumi când eşti balonată

1 72630 original jpg jpeg

Fie că ai mâncat prea repede sau mâncarea nu ţi-a priit iar digestia este îngreunată, rezultatul este balonarea. Este bine să ştii ce alimente să eviţi şi ce să consumi când eşti balonată!

Ce alimente să eviţi

Anumite legume

În caz că nu ştiai,mazărea,fasolea şi soia sunt pe lista alimentelor care duc la acumularea de gaz în stomac. Ele sunt o combinaţie de proteine,zahăr şi fibre,pe care organismul nu le poate digera într-un timp scurt. Din acest motiv alimentele vor sta o perioadă mai îndelungată în intestinul gros,unde vor fermenta. Pentru a stimula digestia este bine să consumi aceste alimente împreună cu cereale integrale,quinoa şi orez.

Lactatele

Ai observat că după ce mănânci brânză sau iaurt te balonezi? S-ar putea să ai intoleranţă la lactoză. Mai exact,organismul tău nu are enzimele necesare pentru  a dizolva lactoza (zahărul care se regăseşte în aceste preparate). Astfel gazele se acumulează în tractul digestiv şi cauzează balonarea. Este bine să-ţi faci un test să vezi dacă ai intoleranţă sau nu la lactoză.

Merele

Un măr pe zi te fereşte de doctor,însă prea multe dăunează digestiei. În aceeaşi categorie intră şi perele,prunele şi piersicile,adică fructele bogate în fibre,dar şi în sorbitol,o substanţă zaharoasă pe care unele persoane nu o tolerează. Merel sunt o gustare sănătoasă,un singur fruct având 4,5 garme de proteine şi aproximativ 10%  din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Alimentele sărate

Alte alimente de evitat dacă te simţi des balonată sunt cele sărate. Sarea stimulează retenţia de apăde către organism şi se regăseşte în produsele procesate şi în pâine. Pentru a scăpa de această problemă încearcă să bei cât mai multă apă.

Ce alimente să consumi

Castravete

Pe lângă faptul că ameliorează pungile de sub ochi,castraveţii sunt buni pentru digestie. Au în componenţa lor quercitină,un antioxidant care reduce umflăturile. De asemenea,ei au proprietăţi antiinflamatorii şi stimulează digestia.

Iaurt cu probiotice

Dacă nu ai intoleranţă la lactoză,un iaurt cu probiotice este soluţia naturală ideală împotriva balonării. Digestia va fi facilitată,iar alimentele nu vor mai fermenta în stomac.

Bananele

Alimentele bogate în potasiu sunt recomandate în caz de balonare,iar bananele abundă în această substanţă,alături de avocado,kiwi şi portocale. În plus,previn retenţia de apă şi echilibrează nivelul de sodiu. Bananele au în componenţa lor fibre solubile,care ameliorează şi previn constipaţia.