Ce obiecte uzuale ascund bacterii periculoase

1 51480 original jpg jpeg

Obiectele pe care le folosim zi de zi sunt un adevărat focar de infecţii, din cauza faptului că ascund numeroase bacterii. Telefonul, tastatura, buretele de bucătărie, sacoşa de cumpărături sunt câteva dintre obiectele care ne pot pune sănătatea în pericol.

Tastatura laptopului şi a telefonului

Pe tastatura unui laptop există cei mai mulţi germeni,peste 300 pe centimetru pătrat,din cauza cărora ne putem îmbolnăvi cu uşurinţă. Cum? Dacă pui mână pe tastatură,iar apoi te freci la ochi,eşti predispus la conjunctivită,iar dacă te scarpini în ureche,poţi face otită. Şi tastatura telefonului este plină de microbi,care pot provoca infecţii respiratorii,alergii şi astm.

O ultimă cercetare britanică arată că mobilele au şi de 18 ori mai multe bacterii decât toaleta celui mai neatent bărbat. Pentru a preveni o posibilă infecţie,specialiştii ne recomandă să ştergem tastatura şi tastele telefonului cu  alcool sau spray-uri speciale pentru neutralizarea bacteriilor.

Buretele de vase

După doar o săptămână de la folosire,buretele de vase poate acumula peste un milion de bacterii,printre care şi E coli,care se formează la contactul cu resturile de legume şi carnea crudă contaminate. Pentru a-l igieniza,cercetătorii ne sfătuiesc să-l înmuiem în apă si să-l băgăm apoi la cuptorul cu microunde la temperatură ridicată timp de 2 minute.

Sticlele de apă refolosite

Dacă reumpli sticlele de apă,fără a le spăla bine înainte,atunci când bei poţi răspândi numeroase bacterii. De asemenea,în cazul în care sticla este ţinută la temperatura camerei,nu facem decât să oferim un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea,se recomandă ca sticlele să nu fie refolosite mai mult de o săptămână.

Sacoşa de cumpărături

Foarte multe persoane folosesc aceeaşi sacoşă de cumpărături de mai multe ori,însă acest lucru nu este tocmai indicat. Cercetătorii de la o universitate din Arizona au descoperit că majoritatea sacoşelor refolosite conţin bacterii dăunătoare. Aşadar,este bine să spălăm sacoşele de cumpărături cât mai des şi să le înlocuim la cel puţin 6 luni.  

Periuţele de dinţi

Potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universităţii Manchester,o periuţă conţine în medie 10 milioane de germeni,printre care se numără şi bacterii potenţial fatale,precum stafilococi,streptococi,E coli şi candida. Toate aceste bacterii pot duce la apariţia afecţiunilor cardiovasculare,artritei şi infecţiilor cronice. Din cauza acestor motive,medicii stomatologi ne sfătuiesc să înlocuim periuţa de dinţi o dată la trei luni sau chiar mai repede,dacă perii acesteia încep să îşi schimbe forma.