Ce să mănânci şi ce să eviţi la masa de Crăciun

1 72586 original jpg jpeg

Preparatele din carne, care sunt de regulă grase şi prezente la masa de Crăciun, pot suprasolicita organismul, îngreunând digestia, agravând refluxul gastro-esofagian şi bolile cardiovasculare. Pentru a preveni astfel de neplăceri, ţine cont de câteva recomandări.

Fă combinaţii înţelepte

În primul rând,mănâncă cu măsură,la interval de 2-3 ore. Este important ca micul dejun să fie uşor,dacă masa este una tradiţională:un mic platou cu produse tradiţionale,inclusiv preparate din porc,ou,telemea,legume şi o cantitate mică de pâine.

Dacă la prânz sau cină predomină preparatele din carne grasă,ele se pot echilibra consumând,pe lângă carne,legume,murături,supe clare. Evită în această perioadă să mănânci,ca garnitură,cartofi,orez,mămăligă şi adausuri de pâine.

Citeşte şi:Remediu natural pentru stimularea digestiei

În plus,este bine să consumi porţii cât se poate de mici de alimente cu digestiedificilă (friptură de porc,cozonacul) şi porţii cât mai generoase de fructe şi legume-surse naturale de fibre,care ajută la digestia alimentelor mai puţin digerabile.

Nu consuma foarte mult alcool

Important este şi cum gestionezi în această perioadă cantitatea de alcoolconsumată. Combinaţia dintre alcool şi grăsimi poate duce la gastrite,atac de gută sau pancreatită acută. Periculoase sunt şi sucurile încărcate cu zahăr. În schimb,poţi bea fără probleme cafea. Ea favorizează accelerarea parcursului alimentelor în tubul digestiv,spre deosebire de grăsimile în cantităţi mari care fac ca alimentele să stagneze şi să creeze disconfort.

Citeşte şi:Iată în ce fel dăunează sănătăţii alcoolul în exces

Ce ajută la nevoie

Anumite suplimente sau medicamente,inclusiv fermenţii,prokineticele,antiacidele şi antispasticele pot fi potrivite diferitelor categorii de persoane care au un istoric medical ce îi vulnerabilizează în această perioadă a Sărbătorilor.