Ce se întâmplă în creierul tău când dormi

Chiar şi în timpul nopţii, când tu eşti în lumea viselor, creierul tău are multă treabă de făcut, deoarece el nu se odihneşte niciodată. Iată ce se întâmplă în creier atunci când dormi!
Activitatea neuronală din timpul somnului este asemănătoare cu cea din timpul zilei. Pe lângă controlarea activităţilor obişnuite,precum respiraţia sau digerarea hranei,creierul mai are şi alte responsabilităţi.
Creează şi întăreşte memoria
În timpul somnului el prelucrează amintirile şi informaţiile noi şi face conexiuni cu lucrurile pe care le ştiai deja. Astfel,vei reţine pentru mai multă vreme noutăţile. În lipsa somnului nu doar că vei uita detaliile,ci şi informaţiile esenţiale şi-ţi va fi mai greu să te concentrezi pe parcursul zilei.
Citeşte şi:
5 alimente benefice pentru creier
Exerciţii care-ţi menţin creierul ager
Contribuie la detoxificarea organismului
Toate substanţele toxice care s-au depus în organism pe parcursul zilei sunt eliminate în timpul nopţii. Chiar dacă-ţi vine greu să crezi există o legătură între excesul de substanţe toxice şi apariţia maladiei Alzheimer. Mai exact,în timpul nopţii producţia de hormoni scade şi este înlocuită de lichide cerebrale care îndepărtează de pe creier şi măduva spinării celulele moarte şi substanţele toxice. Dacă nu te odihneşti suficient producţia de lichid scade,iar memoria şi sănătatea creierului pe termen lung au de suferit.
Ia decizii
De câte ori nu te-ai trezit dimineaţa,ştiind exact ce ai de făcut,deşi cu o seară în urmă erai complet nehotărâtă? Acest lucru se datorează creierului care a cântărit în timpul nopţii situaţia şi ţi-a sugerat cea mai bună decizie. Subconştientul a analizat informaţiile primite pe parcursul zilei,iar dimineaţa ai văzut lucrurile şi din altă lumină.