Cele mai cunoscute mituri despre menopauză

1 68784 original jpg jpeg

Menopauza se numără printre cele mai mari schimbări prin care trece corpul unei femei, pe lângă pubertate şi sarcină. În jurul acesteia gravitează foarte multe mituri. De aceea, e bine să ştii ce e adevărat şi ce nu despre această perioadă din viaţa fiecărei femei.

Mit:Ai menstruaţie doar până la 50 de ani

Fals:„Tranziţia către menopauză,care poate dura între trei până la cinci ani,presupune mai multe etape. Prin urmare,hormonii favorizează apariţia unor perioade cu menstruaţieprea apropiate sau îndepărtate,cu durere sau nu“,explică medicul JoAnn Pinkerton. Femeia are,în medie,ultima menstruaţie la vârsta de 51de ani.

Mit:Fiecare femeie la menopauză se confruntă cu bufeuri

Fals:Într-un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania,3% din femeile aflate la menopauzănu au experimentat bufeuri. 17% dintre ele au avut bufeuri uşoare,iar restul de 80% au avut episoade severe.

Mit:Trebuie să înduri bufeurile

Adevărat:Pentru a face faţă cu brio bufeurilor pune în aplicare câteva strategii:îmbracă-te în straturi şi ţine o sticlă cu apă rece în apropiere. Pentru ca transpiraţiile nocturne să nu mai apară,evită băuturile calde înainte să te culci şi ai grijă ca în dormitor să fie răcoare. Mai există o strategie ce merită încercată:terapia cognitiv-comportamentală. Într-un studiu recent realizat în Marea Britanie,această formă de terapie a făcut ca femeile cu bufeuri şi cu transpiraţii nocturne să se simtă mult mai bine.

Mit:Bufeurile sunt singurul simptom al menopauzei

Bufeurile sunt cel mai întâlnit simptom,dar nu este singurul. Problemele cu somnul sunt,de asemenea,un semn clasic al menopauzei. Alte semne frecvente includ iritabilitate,modificări ale dispoziţiei şi gândirea în ceaţă.

Mit:Menopauza afectează apetitul sexual

Unele femei văd în menopauză un pericol pentru viaţa sexuală,dar în multe din cazuri libidoul nu are de suferit. Pentru că nivelul de estrogen scade în această perioadă,este posibil să apară uscaciune vaginală,care face contactul sexual dureros. La nevoie,foloseşte un lubrifiant.

Mit:Menopauza favorizează îngrăşarea

La menopauză,hormonii fluctuează şi metabolismul încetineşte,motiv pentru care trebuie să previi îngrăşarea prin controlul porţiilor,limitarea de carbohidrati şi prin mişcare fizică în fiecare zi.