Colesterolul din ouă: bun sau rău?

1 65465 original jpg jpeg

Deşi sunt gustoase şi hrănitoare, bogate în antioxidanţi şi proteine animale, mulţi specialişti în nutriţie recomandă consumul moderat de ouă, din cauza conţinutului de colesterol. Dar este acesta un duşman real?

Prieten sau duşman?

Gălbenuşul ouălor e bogat în colesterol:un ou mediu furnizează aproape trei sferturi din doza zilnică recomandată de nutriţionişti. Iar cantitatea crescută de colesterol în sânge duce la risc sporit de maladii cardiovasculare.  Pe de altă parte,tot specialiştii arată că acest compus este o „materie primă” de bază:face parte din toate membranele celulare,intră în alcătuirea hormonilor steroizi,adică testosteronului,estrogenului,cortizolului. Creierul şi substanţa albă (situată în măduva spinării în encefal) au un conţinut mare de colesterol liber. Prin urmare,penuria lui ar duce la disfuncţii majore în organism.

Mecanisme de reglare a rezervelor de colesterol

Aportul de colesterol prin intermediul alimentelor este adesea insuficient. De aceea,în corp,funcţionează mecanisme complexe menite să asigure permanent rezerve suficiente din aceast compus. Când aportul prin alimente este insuficient,ficatul preia ştafeta,producându-l în cantitatea necesară. Invers,când consumăm produse bogate în colesterol,ficatul tinde să restabilească echilibrul,metabolizând acest compus în exces. Prin urmare,chiar dacă mănânci mai mult colesterol,ficatul va descompune surplusul.

                                                                                                  

Ce arată cercetările

Trei ouă consumate zilnic nu duc la creşteri foarte mari ale colesterolului total. Cercetările arată că fiecare organism răspunde diferit. În trei sferturi de cazuri,consumul crescut de ouă nu modifică semnificativ nivelul de colesterol total şi de colesterol rău(LDL) – în schimb,creşte concentraţia de colesterol bun,HDL. Prin urmare,anumiţi cercetători se distanţează de recomandarea doctorilor,cum că ar trebui să mâncăm doar câteva ouă întregi pe săptămână.Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg