Condimentele, secretul alimentaţiei echilibrate
În trecut, piperul valora cât greutatea sa în aur, iar scorţişoara era considerată un aliment de lux şi doar capetele încoronate se puteau bucura de gustul său inconfundabil. Astăzi, condimentele sunt mai accesibile şi, pe lângă faptul că oferă o savoare aparte preparatelor, au numeroase beneficii pentru organism.
Ardeiul iute te ajută să slăbeşti
Dacă vrei să ai o talie mai subţire,pune în bucate un praf de ardei iute sau chiar ardei tocaţi mărunt. Acest condiment conţine capsaicină,care creşte temperatura corpului,ceea ce duce la accelerarea metabolismului. Astfel,numărul de calorii arse este mai mare,iar kilogramele în plus din ce în ce mai puţine. Ardeiul iute are în acelaşi timp rol antibacterian şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Mai mult,creşte cantitatea de salivă,reglând în acest mod digestia.
Rozmarinul previne atacul de cord
Această plantă aromată dă o savoare aparte fripturilor sau cartofilor la cuptor. Studiile de specialitate au arătat faptul că împiedică mutaţiile genetice,care pot favoriza dezvoltarea celulelor canceroase. În acelaşi timp menţine elasticitatea vaselor de sânge,scăzând riscul atacului de cord. Uleiul de rozmarin grăbeşte creşterea podoabei capilare şi stimulează activitatea mentală.
Cimbrul are rol antioxidant
Nu doar fructele şi legumele proaspete sunt bogate în antioxidanţi,ci şi cimbrul. Acesta este bogat în timol,un ulei esenţial care împiedică deteriorarea celulelor în urma acţiunii nocive a radicalilor liberi. Este de ajutor celor care au sistemul imunitar slăbit,are efect energizant şi ameliorează simptomele neplăcute ale stresului.
100 g calorii
Cimbru uscat 272
Cimbru verde 101
Busuioc uscat 251
Busuioc verde 27
Coriandru frunze 23
Coriandru uscat 279
Cuişoare 323
Leuştean 37
Mărar 43
Mărar uscat 253
Mentă 70
Nucşoară 525
Oregano 306
Ardei iute 289
Piper negru 255
Rozmarin 331
Sare de masă 0
Scorţişoară 261
Usturoi 149