Cum a evoluat de-a lungul istoriei imaginea unui corp sănătos

1 74589 original jpg jpeg

Ideea societăţii despre cum ar trebui să arate un corp sănătos s-a schimbat de-a lungul timpului. De vină pentru asta au fost starurile erei şi informaţiile la care avem astăzi acces cu atâta uşurinţă.

Romanii antici aveau dinţi sănătoşi

În timp ce,pe vremuri,igiena şi sănătatea dentară nu erau la fel de importante ca şi astăzi,săpăturile relativ recente făcute la Pompei au scos la iveală faptul că romanii antici aveau dinţi sănătoşi,datorită dietei lor fără zahăr. Se pare că cei care au trăit în Imperiul Roman mâncau multe fructe şi legume proaspete,alimente bogate în proteine ​​slabe (precum peşte,năut şi linte),cereale integrale,măsline şi ulei de măsline. Fără pastă sau periuţe de dinţi,care sunt acum considerate esenţiale pentru o sănătate dentară excelentă,romanii antici au reuşit să combine o dietă sănătoasă cu un stil de viaţă sănătos,păstrându-şi astfel dantura într-o stare impecabilă.

Citeşte şi:Cele mai bune sfaturi pentru detoxificarea corpului şi a minţii

Un corp puternic

În Evul Mediu,oamenii sănătoşi erau adesea mai scunzi decât cei de astăzi,dar,se confruntau cu mai puţine probleme medicale. În plus,femeile erau deseori responsabile pentru toate treburile casnice şi/sau lucrau împreună cu soţii lor la câmp. Din acest motiv,ele erau puternice.

O postură mai bună

În secolul al XVIII-lea,conceptul de corp sănătos a început să se schimbe. Potrivit cercetătorilor,oamenii au început în acea perioadă să-şi îmbunătăţească poziţia corpului,precum şi utilizarea unghierelor şi pensetelor. Femeile din epoca victoriană purtau corsete,pentru postură.

Fetele Gibson,simbolul perfecţiunii

În secolul XX,standardul pentru un corp sănătos avea mare legătură cu tiparele de frumuseţe. La începutul secolului al XX-lea,aşa-numitele fetele Gibson-femei înalte,cu talia clepsidră-erau simbolul perfecţiunii. Ele erau active din punct de vedere fizic şi militau pentru un corp sănătos. Când piaţa bursieră s-a prăbuşit,între anii 1929-1933,şi a izbucnit războiul,corpul subţire,foarte popular în anii '20 nu a mai fost considerat sănătos sau ideal.

Vegetarianismul,un stil de viaţă la modă

Mult mai târziu,cuvântul „sănătos“ a început să fie corelat cu dieta. Vegetarianismuls-a bucurat de o creştere a popularităţii în anii 1960. Acest stil de viaţă poate fi sănătos dacă se pune accentul pe fructe,legume,proteine vegetale şi cereale integrale.

Între anii 1990 şi 2000,se părea că toată lumea a îmbrăţişat dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi,într-un efort colectiv de a avea un corp sănătos. Mai mult,oamenii au pus accentual şi pe exerciţiile fizice,pentru a reduce riscul bolilor.

Citeşte şi:Ce trebuie să ştii înainte să devii vegetarian

Renunţarea la alimentele procesate

În prezent,standardul unui corp sănătos s-a schimbat încă o dată. Acum se pune accentual pe  alimentele care nu conţin aditivii alimentari,care nu sunt procesate,încurajând consumul de legume proaspete,fructe,cereale integrale,grăsimi sănătoase,proteine ​​slabe şi apă.

Credit foto:www.thelist.com