Cum să eviţi consumul de sare în exces

1 78285 original jpg jpeg

Aportul de sodiu din organism e esenţial pentru sănătatea inimii tale. Marea majoritate a oamenilor consumă mult prea multă sare la o singură masă. Dacă media zilnică de sodiu ar trebui să fie de maximum o linguriţă, majoritatea consumă şi de şase ori mai mult. Pe termen lung, asta se numeşte dezastru.

Chiar dacă evităm să ne punem sare peste orice mâncare, sursele de sodiu pot fi ascunse în diverse gustări pe care le consumăm mai mult sau mai puţin neatent.Îţi prezentăm mai jos câteva surse ascunse de sodiu: 

Proteinele

Cel mai puţin sodiu îl au carnea (de pasăre, de vită), fructele de mare, fasolea la conservă pe a cărei etichetă scrie „conţinut sărac în sodiu“, fasolea uscată, nucile nesărate, ouăle.

Consumă cu atenţie mâncărurile complexe, creveţii congelaţi, carne şi peşte afumat, alimente congelate, nuci sărate, supe preambalate.

Carnea, peştele şi legumele au un conţinut nutrititv ridicat, dar există şi opţiuni ale acestora cu conţinut sărac de sare. Evită să mănânci la restaurant pe cât posibil.

Nimic nu e mai convenabil decât să găteşti cu fasole conservată, dar conţinutul de sare e ridicat, cu excepţia acelor alimente pe care specificaţia există pe tichetă. Dacă ai timp, găteşte fasole de la zero, adică din cea uscată, pentru că ai controlul asupra cantităţii de sare pe care o ffoloseşti.

Lactatele

Iaurtul, iaurtul grecesc, brânza nesărată, brânza ricotta, laptele sunt opţiuni alimentare cu sare puţină. Fii atentă la brânza procesată, la brânza de ţară sau la cea tartinabilă.

Unele brânzeturi sunt supersărate. Verifică eticheta oricărui tip de brânză pe care-l cumperi. Deşi lactatele sunt o sursă grozavă de protein, calciu şi vitamina D, odată cu beneficiile vin şi dezavantajele. Astfel că atenţie la etichetă!

Cereale nesărate

E bună quinoa, orezul, ovăzul, orzul, pastele sau pâinea fără sare. Atenţie la produsele de panificaţie, covrigi, cornuri, pizza, lipii, alimente preambalate. Multe produse de panificaţie sunt încărcate cu sodium. Caută versiunile nesărate ale acestora. Găteşte tu orez şi paste, în loc să le iei gata făcute şi evită să pui sare în apă. În magazine, uită-te mai degrabă după covrigei nesăraţi, iar, dacă mănânci în oraş, evită cu totul pâinea.

Fructe şi legume

Cele mai bune sunt fructele crude, legume crude şi congelate, dar fără aditivi alimentari. O atenţie deosebite trebuie acordată mixurilor de legume preasezonate, gata să fie pregătite, sau la sosurile pentru chipsuri (salsa, etc…)

Încearcă să cumperi mereu fructe şi legume proaspete, iar, atunci când nu se poate, fii atentă al indicaţiile de pe etichetă.

Altele

Zeama de lămâie sau coaja de lămâie, ierburile uscate sau nu, condimentele, oţetul sunt bune.

De făcut ochii mari la sosurile de toate felurile şi la dressingurile pentru salată. Mai bine experimentează tu sosuri şi dressinguri pentru salată, al tine în bucătărie, decât să dai banii pe toate lucrurile alea sărate!

Dacă mâncarea ta nu are gust sărat, nu înseamnă că n-are sare. Pe etichetă, caută specificaţii ca „fără sare adăugată“ sau „conţinut scăzut de sodium“. Unele produse pe care vânzătorul le prezintă ca „bune pentru inimă“ pot să aibă sare multă, deci atenţie!

Mănâncă mai mult acasă şi găteşte-ţi tu mâncarea. Când mănânci în oraş, nici să nu te uiţi la solniţă!Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg