Cum scapi de ticurile nervoase

1 67954 original jpg jpeg

Când eşti stresat ţi se întâmplă să îţi rozi unghiile sau să-ţi pocneşti degetele, ori să îţi muşti buzele? Află cum poţi scăpa de aceste ticuri.

Ei bine,aceste compulsii,printre multe altele (mâncatul excesiv,răsucirea repetată a unei şuviţe de păr,legănatul,clipitul des) pot apărea de multe ori,când te afli,pentru mult timp,într-o situaţie tensionată şi nu ştii cum să o rezolvi. Cumva organismul primeşte semnalul că eşti foarte stresat şi se apără prin aceste ticuri. Cu ajutorul lor blochezi pentru o perioadă starea de disconfort şi te concentrezi asupra gesturilor repetitive. Ticurile pot şi ereditare,adică moştenite de la părinţi sau pot apărea pe fond neurologic,aşadar nu sunt puse pe seama anxietăţii.

Tu trebuie să conştientizezi de ce apar aceste ticuri şi când anume,ce le declanşează. Apoi ar fi bine să înţelegi de ce nu sunt bune şi să încerci să scapi de ele.

Rosul unghiilor

În primul rând trebuie să vrei să scapi de acest obicei,apoi,ar fi bine să îţi faci regulat manichiura şi să îţi păstrezi unghiile tăiate cât mai scurt. Ia-o treptat şi ai răbdare,se va rezolva! De fiecare dată când vrei să ţi le rozi fă altceva cu mâinile,spre exemplu fă-te că interpretezi ceva la pian ori bagă mâinile în buzunar. Ronţăie seminţe,desenează,pictează,ia-ţi o minge antistres,folosindu-o împuşti doi iepuri deodată. Fă rugăciuni cu ajutorul unui şirag de metanii,joacă-te cu o monedă ori cu cheile. Scrie pe un carneţel sau pe mobil ce-ţi trece prin cap. Pune-ţi mănuşi,astfel sigur nu vei mai vrea să îţi rozi unghiile. Dacă eşti acasă ai putea ronţăi un morcov.

Muşcatul buzelor

Una e să ţi le muşti involuntar şi alta e să o faci conştient,în mod repetat. Nu este un obicei sănătos,iar rănirea repetată a buzelor,spun unii specialişti,ar putea duce la cronicizarea leziunilor,şi,în timp să contribuie la apariţia cancerului de buze. Dă-ţi seama dacă faci aşa doar când eşti stresată şi ce anume te supără atât de mult. Pentru a scăpa ai putea citi cu voce tare sau să cânţi la un instrument. Dacă procedezi aşa din cauza plictiselii,când te uiţi la tv,ai putea să croşetezi,să dezlegi integrame ori să mâzgăleşti ceva pe o coală. Poţi să-ţi masezi picioarele sau să faci sport. Dacă nu te descurci,încearcă să ceri sfatul unui psihiatru şi unui neurolog pentru a vedea de ce natură este acest tic.

Pocnitul degetelor

Acest tic nervos îi poate înnebuni pe cei din jur din cauza zgomotului creat. Unele studii relevă faptul că practicat pe termen lung ar putea duce la umflarea articulaţiilor şi la scăderea rezistenţei mâinii. Aşadar nici măcar pe tine nu te relaxează,îi enervează pe ceilalţi şi nu e bun pentru sănătate. pentru a scăpa poţi fie să îţi ţii mâinile ocupate,ţine o monedă sau un pix în mână şi fă-ţi de lucru. Ţineţi mintea ocupată cu un hobby creativ:pictură,desen,origami. Sau poţi lua un elastic de pus la borcane şi să ţi-l pui la încheietura mâinii ca pe o brăţară. De fiecare dată când vei simţi nevoia să îţi trosneşti încheieturile trage de elastic cu putere. Te va durea şi îţi va aminti că vrei să scapi de acest obicei enervant pentru alţii. Dacă nu îţi place această metodă ia cu tine o cremă hidratantă şi dă-te cu ea de fiecare dată când simţi nevoia să faci acest tic. Nu prea ai cum să-ţi mai pocneşti degetele dacă mâna îţi va aluneca pe ele. Dacă te apucă atunci când te relaxezi la tv,puneţi mănuşi.Recente

Relatie toxica  Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat  sursa   Shutterstock jpg
corpul uman  sursa   Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST  Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste  Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale  Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele  Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg
Care sunt punctele tale forte  Sursa imagine shutterstock 1619843515 jpg
Dumnezeu jpg
Barfa jpg
Respiratie ciclica jpg