Cuptorul cu microunde: dăunător sau nu?

Este uşor de folosit, este rapid – însă multe gospodine cred se tem că poate dăuna sănătăţii. Cât e de întemeiată această convingere?
Cuptorul cu microunde:cum funcţionează?
Cum funcţionează un astfel de aprat? Transformă energia electrică în unde electromagnetice,numite microunde. Acestea stimulează moleculele din mâncare,făcându-le să vibreze şi să se „ciocnească” unele de altele,energia astfel degajată transformându-se în căldură. Este o energie similară celei care se degajă când îţi freci rapid palmele una de alta.
Cuptorul cu microunde:ce tip de radiaţie?
Microundele acţionează în principal asupra apei din molecule,dar pot încălzi şi grăsimile,uleiurile şi zaharurile. Poate însă această „radiaţie” să te afecteze? Specialiştii dau asigurări că nu. Nu este genul de radiaţie asociată cu cea produsă de bombele nucleare,spre exemplu. Radiaţiile produse de cuptoarele moderne sunt ne-ionizante,similare cu cele produse de telefonul tău mobil– numai că „undele„ produse de mobil sunt mai puternice!
Cuptorul cu microunde:precauţii
Nu uita că şi lumina înseamnă radiaţie electromagnetică – care nu este rea pentru organism. În orice caz,cuptoarele cu microunde sunt dotate cu scuturi metalice care împiedică orice tip de radiaţie să părăsească cuptorul – deci nu rişti nimic. Ca să fii şi mai sigură,ţine capul la 30 cm depărtare de cuptor,atunci când încălzeşti mâncarea. În plus,asigură-te că aparatul tău e în stare tehnică bună,atunci când îl foloseşti.
Cuptorul cu microunde:nu distruge substanţele nutritive
În ceea ce priveşte efectul asupra substanţelor nutritive,studiile arată că microundele nu afectează valenţele nutritive ale alimentelor,comparativ cu alte procedee de gătire. Sunt studii care susţin că antioxidanţii se păstrează mai bine prin gătire la microunde – în schimb,alte cercetări susţin că acei compuşi din usturoi cu efect anticancerigensunt distruşi în doar 1 minut,la microunde,comparativ cu 45 de minute într-un cuptor obişnuit. Studiile mai arată că laptele de mamă nu trebuie încălzit la microunde,fiindcă sunt distruse astfel bacteriile bune din produs.