De ce este importantă vitamina B5 pentru organism

1 73043 original jpg jpeg

Cunoscută sub numele de acid pantotenic, vitamina B5 este cea mai răspândită vitamină, aceasta fiind prezentă în aproape toate felurile de mâncare. În plus, mai este numită ”elixirul tinereţii” şi ”vitamina antistres”.

Vitamina B5 joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie,accelerarea vindecării rănilor şi operaţiilor chirugicale,fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee,luptă împotriva artritei reumatoide şi ameliorează simptomele acestei afecţiuni.

De asemenea,reduce durerile articulare şi inflamaţiile,depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos,previne îmbătrânirea prematură,reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor,reduce oboseala şi slăbiciunea organismului,previne apariţia mătreţii şi a candidozei.

Beneficii vitaminei B5:

Ajută la combaterea stresului

Vitamina B5 are capacitatea de a scade nivelul de anxietate şi de stres din interiorul corpului. Stimulează hormonii de creştere şi ajută la menţinerea sănătăţii fizice cât şi mentale şi combate diverse boli precum şi tulburări mintale.

Previne anemia

Acidul pantotenic este cunoscut pentru menţinerea conţinutului de hemoglobinei din sânge,reducând astfel şansele de deficienţă de fier,care poate duce la anemie. De asemenea,este perfect pentru persoanele care suferă deja de anemie,care trebuie să consume cantitatea optima de vitamina B5 pentru a o ţine sub control.

Citeşte şi:Principalele cauze ale anemiei. Tu le ştii?

Necesară sistemului cardiovascular

Vitamina B5 menţine funcţionarea sănătoasă a muşchilor inimii. De asemenea,este vitamina care reglează nivelul colesterolului şi a tensiunii arteriale,evitând astfel riscul de a suferi de hipertensiune.

Bună pentru piele

Vitamina B5 menţine pielea şi părul sănătos şi strălucitor. Ea luptă împotriva îmbătrânirii pielii şi menţinerea pigmentării în păr.

Întăreşte sistemul imunitar

Vitamina B5 este foarte eficietă în consolidarea sistemului de rezistenţă a organismului. Ea ajută la combaterea unui număr de infecţii comune,prin creşterea numărului de celule albe din sânge. Persoanele cu niveluri mai scăzute ale sistemului imunitar ar trebui să includă vitamina B5 în dieta de zi cu zi.Vitamina B5 acţionează ca un sintetizator pentru toate elementele necesare dezvoltării sănătoase a corpului uman. Acesta joacă un rol vital în descompunerea proteinelor,grăsimilor,zaharurilor şi aminoacizilor.

Citeşte şi:Modificările hormonale:ce sunt şi de ce trebuie ţinute sub control

Ajută la menţinerea rezistenţei zilnice

Vitamina B5 este cunoscută pentru stimularea nivelului de energie şi ajută organismul să reziste,reducând oboseala zilnică. Sportivii au nevoie de mai multă vitamina B5 pentru a rezista antrenamentului intens.

Surse de vitamina B5:

Legumele bogate în vitamina B5 sunt ciupercile şi conopida.

Carnea şi produsele lactate sunt bogate în vitamina B5.

Fructele bogate în vitamina B5 sunt porumbul şi căpşunile.

Seminţele de floarea-soarelui şi nucile sunt o sursă de vitamina B5.

Include în dieta ta zilnică alimentele bogate în vitamina B5 pentru a rămâne sănătoasă şi în formă.

Sursă+credit foto:www.boldsky.com