De ce nu este bună soia

1 70111 original jpg jpeg

În perioada postului, soia este unul dintre alimentele de bază, însă este extrem de controversată. Iată cât de sănătoasă este această plantă!

Are un conţinut ridicat de fitoestrogeni

Acest estrogen se găseşte şi în alte legume,dar în cantităţi mult mai reduse. Un nivel ridicat al acestei substanţe îţi poate cauza probleme grave de sănătate precum apariţia fibromului uterin,ducând chiar până la infertilitate. La copii poate determina instalarea pubertăţii precoce,întrucât în organismul lor intră o cantitate considerabilă de hormoni.

Goitrogenii,periculoşi pentru tiroidă

Consumată în mod constant,soia poate cauza şi probleme la nivelul glandei tiroide. Aceasta inhibă activitatea tiroidei,în consecinţă glanda va produce mai puţini hormoni. În lipsa lor funcţionarea întregului metabolism este dată peste cap,pentru că organele vor funcţiona mai lent,iar tu te vei simţi lipsită de energie.

Citeşte şi:

Cu ce înlocuieşti carnea în postul Crăciunului

Postul NU e pentru oricine

Este îmbogăţită cu inhibitori digestivi

Pentru ca sistemul digestiv să funcţioneze corespunzător are nevoie de anumite enzime digestive care să macereze alimentele. Însă,soia are un conţinut bogat de substanţe care au rolul de a limita producţia de enzime,ceea ce va duce la apariţia balonării şi a crampelor abdominale.

Cu ce o poţi înlocui?

Unul dintre cele mai folosite produse pe baza de soia  este laptele,însă o variantă mai sănătoasă al acestuia este laptele de cocos. Soia poate fi înlocuită cu linte sau cu hrişcă,din care pot ieşi preparate delicioase.