Deserturi care nu îngraşă
Oricât de mult ne-am dori să mâncăm orice vrem şi să nu ne îngrăşăm, acest lucru este imposibil. Asta nu înseamnă că, din când în când, nu ne putem răsfăţa cu ceva dulce.
Renunţă la zahăr
Chiar dacă în reţeta pentru desertul preferat este trecută o anumită cantitate de zahăr, poţi folosi mai puţin şi astfel vei reduce valoarea energetică a preparatului final. De exemplu, 100 de grame de zahăr înseamnă 387 de calorii. Cele mai multe reţete au în componenţa lor cel puţin 200 de grame de zahăr, fără să mai adăugăm valoarea energetică a celorlalte ingrediente. Nu este recomandat nici să înlocuieşti zahărul alb cu cel brun, în speranţa că vei mai reduce aportul caloric, deoarece diferenţa dintre ele este de doar 10 calorii pe suta de grame. În schimb, poţi înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, cum este extractul de Stevia, care are indicele glicemic foarte mic şi capacitate de îndulcire mare.
Bine de ştiut!
În reţetele pentru dulciuri, poţi înlocui o cană de zahăr cu o linguriţă de extract lichid de Stevia sau cu o jumătate de linguriţă de Stevia pudră.
Iaurt în loc de frişcă
În reţetele tale preferate, pe lista alimentelor care pot fi înlocuite se află şi frişca. Deoarece este un produs gras, o poţi înlocui cu iaurt grecesc în anumite preparate – în îngheţate, în salata de fructe. Astfel, scazi aportul energetic al desertului, deoarece 100 de grame de iaurt grecesc degresat oferă în jur de 70 de calorii, în timp ce smântâna are cel puţin 250 de calorii. De asemenea, nu mai folosi lapte integral, cu alege unul cu un conţinut mai redus de grăsime.
Mai multe fructe
Zahărul din fructe, fructoza, se eliberează treptat în sânge şi astfel nivelul de insulină nu creşte brusc, aşa cum se întâmplă în cazul deserturilor preparate cu zahăr rafinat. Dacă alegi fructe dulci, cum sunt bananele bine coapte, strugurii sau perele, atunci poţi renunţa la o bună parte din zahărul indicat în reţete. Pentru blaturile prăjiturilor, poţi folosi fulgi de ovăz măcinaţi în loc de făină albă. Mai exact, 100 de grame de fulgi de ovăz oferă 250 de calorii, în timp ce aceeaşi cantitate de făină albă înseamnă 350 de calorii.
Sfat CPF
Printre deserturile cu cele mai puţine calorii se numără sorbeturile cu fructe, gellato, spumele cu fructe proaspete şi deserturile cu iaurt.
Reţetă
Minipavlova cu iaurt
Ai nevoie de
3 albuşuri
1 linguriţă oţet
½ linguriţă esenţă de vanilie
50 g zahăr
100 g iaurt degresat
fructe de pădure
Baţi albuşurile spumă tare cu zahărul şi oţetul. Pui hârtie de copt într-o tavă şi aşezi bezeaua cu o lingură, astfel încât să obţii o prăjitură de dimensiunea unor fursecuri. Dai tava la cuptor până când se rumeneşte uşor bezeaua. Stingi focul dar laşi tava în cuptor până când se răceşte.
Amesteci iaurtul cu esenţa de vanilie. Pui pe fiecare minipavlova câte o linguriţă de iaurt şi aşezi fructe de pădure. Fiecare minipavlova oferă aproximativ 90 de calorii.
Bine de ştiut!
Un ou poate fi înlocuit cu 2 linguri de mere pasate, care vor ajuta la închegarea compoziţiei.