Detoxificare de primăvară pe bază de salate

1 65184 original jpg jpeg

La început de primăvară, când organismul simte mai mult ca oricând nevoia detoxifierii şi a reîmprospătării, secretul sănătăţii este compus din doar 6 litere: S-A-L-A-T-Ă. Este vremea salatei – cât mai multă, cât mai proaspătă şi, nu în ultimul rând, cât mai variată.

Şi poate ar fi timpul să mergeţi nu doar la piaţă,pentru a lua ingredientele salatei,ci şi în pădure,unde veţi găsi comori (de sănătate) de nedescris.

De curând,a apărut o nouă procedură tera­peutică,de o eficienţă care i-a uimit pe medici:autohrănirea.Metoda este simplă,în aparenţă,şi presupune să ne cultivăm,culegem şi preparăm singuri alimentele cu care ne hrănim – dacă nu toate,atunci măcar o parte din ele. Pare ceva elementar şi simplist,dar pentru oamenii moderni,obişnuiţi cu hrana superprocesată,mâncată în neştire,cu mintea absentă,eventual în faţa televizorului,aceas­tă autohrănire este un procedeu salvator. În pri­mul rând,efortul de a ne produce singuri hrana ne face,automat,să reevaluăm importanţa alimentelor şi a alimentaţiei,ne face să respectăm ceea ce ne susţine viaţa şi sănătatea. Apoi,hrana pe care o obţinem prin forţe proprii este curată,lipsită de chimicale,iar consumarea sa constantă va duce la schim­barea obiceiurilor alimentare greşite cu une­le mult mai sănătoase. Iar acum,la înce­put de primăvară,când primele recolte din grădini sunt încă departe,există o sursă de hra­nă foarte curată,extraordinară pentru să­nătatea noastră fizică şi emoţională:pădu­rea. În răgazurile dintre zăpezile târzii,mân­gâiate de primele raze mai puternice de soare,apar primele plante sălbatice,pentru salată,din acest an. Spontane şi comes­tibile,sunt prea puţin cunoscute,din păcate,deşi au efecte terapeutice extraordinare,chiar şi în cantităţi mici. Să le cunoaştem:

Urzica-vie,detergentul sângelui

O găsim la margini de pădure,în locuri cu pământ gras,afânat şi fertil,crescând în asocieri compacte,întinse pe suprafeţe care pot ajunge la câţiva metri pătraţi. În martie,din rizomii întinşi ca o formidabilă reţea pe sub pământ ies la iveală primele frunzuliţe fragede,de un verde deschis,care se culeg cu tot cu tulpinile moi,prin rupere. O pungă mare de urzici este suficientă pentru o cură cu salată de o săptămână,urzica putând fi ţinută şi la frigider câteva zile,fără a-şi pierde prospeţimea.

Mod de preparare: 2 mâini de frunze şi tulpini fragede se curăţă de frunzele uscate şi de alte impurităţi,iar apoi se clătesc bine în mai multe ape. După spălare,urzicile se toacă fin cu cuţitul,pe o plan­şetă de lemn,iar apoi se adaugă puţină sare şi se frământă totul bine cu mâna,protejată de o mănuşă de cauciuc. La urzica mărunţită şi frecată cu sare se adaugă apoi puţin suc de lămâie şi ulei de măsline şi salata-i gata,putând fi consumată fără grija că ne-am putea urzica limba,deoarece în procesul de preparare cu sare,acest neajuns a fost înlăturat.

Mod de administrare: salata de urzică se consumă de regulă dimineaţa,pe stomacul gol,înain­te de a mânca orice altceva,iar pentru a fi eficientă,o cură trebuie să dureze minimum 7 zile. Limite pen­tru tratamentul cu această plantă nu există – cu cât cura cu salată de urzică va fi mai lungă,cu atât efec­tele sale vor fi mai puternice.

Află de AICI de ce este considerată urzica roşie un medicament.Recente

Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job foto  Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test Care este prima impresie pe care o faci Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg