Diversificarea alimentaţiei: cât de importantă este?

Pentru că timpul este limitat şi toată lumea îşi doreşte să meargă la sigur când vine vorba de mâncare, aceasta se găteşte de obicei în weekend, pentru toată săptămâna. Şi astfel, te pomeneşti că mănânci zi după zi aceleaşi alimente.
Trebuie să ştii că toţi ne naştem cu un oarecare instinct care ne îndeamnă să ne diversificăm periodic alimentaţia. Acest instinct se manifestă prin simple semnale ale organismului,traduse simplu prin pofte inexplicabile,pe care le resimţi în anumite momente.
Este de la sine înţeles că fiecare aliment este unic în felul lui şi că nu-ţi va garanta toate substanţele nutritive de care organismul are nevoie;şi astfel,aici intervine diversificarea. Mănânci ouă pentru calciu,morcovi pentru betacaroten,ficat pentru fier şi tot aşa.
Cât de mult poţi varia o dietă?
Un studiu al universitaţii Harvard a constatat că femeile (participante la studiu) care au mâncat în mod regulat de 16-17 alimente regăsite pe o listă cu lucruri sănătoase-ce includea fructe,legume,cereale integrale,peşte şi lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi-şi-au crescut cu până la 42% speranţa de viaţă,comparativ cu femeile care au consumat 9 sau mai puţin de 9 dintre alimentele de pe listă.
Pe de altă parte,alte cercetări tind să evidenţieze că toată această diversificare are şi părţile sale negative,cel puţin în ceea ce priveşte microbiomul uman (adică bacteriile benefice din sistemul digestiv). Această reţea de microorganisme sprijină sistemul digestiv,ajută la controlul apetitului şi efectuează zeci de alte funcţii esenţiale. De obicei,diversitatea acestor microbi este bună pentru sistemul digestiv,însă un doctor ecologist de la Universitatea din Texas afirmă că tot acest melanj de alimente reduce,de fapt,numărul şi varietatea microbilor intestinali.
Şi deci,este bine sau rău să mănânci aceleaşi mâncăruri în fiecare zi? Dacă asta înseamnă pentru tine un covrig la micul dejun,un sandviş la masa de prânz şi puţină carne cu cartofi şi o salată la cină,atunci în mod sigur nu-i oferi organismului tău ceea ce are nevoie şi va exista inevitabil un deficit de nutrienţi (necesari corpului tău pentru a fi sănătos şi activ).
În schimb,dacă obişnuieşti să ai numeroase legume cu micronutrienţi denşi în planul tău alimentar (cel puţin şase astfel de legume),nu are sens să-ţi faci griji. Doar asigură-te că ai mănânci legume bogat colorate,care au conţin substanţe nutritive. Şi stai departe de legumele bogate în amidon,cum ar fi cartofii.
Acelaşi doctor dă şi un exemplu de meniu pe care-l poţi aplica zi de zi şi este sănătos,din acest punct de vedere:un iaurt grecesc cu fructe proaspete la micul dejun,o porţie de spanac sau o salată de varză cu pui la grătar şi nişte legume pentru masa de prânz şi o combinaţie de legume călite şi orez,pentru cină.
Desigur,există numeroase alte variante de combinaţii,care-ţi pot garanta buna funcţionare a întregului organism. Trebuie doar să vezi ce funcţionează pentru tine şi,eventual,să ai o discuţie cu un bun nutriţionist. Şi ca o concluzie,diversitatea trebuie să existe,însă ca orice altceva,trebuie moderată.