Efectele consumului de ciocolată
Oana Ştefănescu, autoarea cărţii "Ceai, ciocolată, cafea", apărută la Editura Alfa, spulberă câteva mituri legate de consumul celui mai apreciat "dulce" din lume.
Conţinutul de săruri minerale,în mod special de magneziu,are un efect benefic asupra organismului,reglând schimbul de celule care se produce natural.
Pe lângă săruri,în ciocolată se mai găsesc diverse substanţe stimulatoare cu rol important în combaterea stresului,a oboselii şi a stărilor depresive.
De asemenea,este un aliment cu valoare energetică ridicată.
În legătură cu consumul de ciocolată,s-au născut numeroase prejudecăţi combătute de studii recente:
Consumul de ciocolată poate să provoace crize de ficat. Fals.
Chiar şi în cazul consumului excesiv,ficatul nu este afectat,ci vezica biliară,pentru simplul motiv că acest organ facilitează digestia alimentelor grase.
Atunci când aceasta îşi măreşte volumul,devine dureroasă.
Ciocolata duce la creşterea nivelului colesterolului în sânge. Fals.
În cazul ciocolatei negre,aportul de colesterol este nul,iar la ciocolata cu lapte este cuprins între 15 şi 18 miligrame la 100 de grame,ceea ce înseamnă o incidenţă total nesemnificativă.