Este zahărul mai nociv decât grăsimile?

1 71132 original jpg jpeg

Atunci când vine vorba de alimentele bogate în calorii, grăsimile au fost mereu privite ca ingrediente nesănătoase. Este însă posibil ca zahărul să fie mai nociv decât grăsimile?

Ce produse conţin cel mai mult zahăr

Chiar dacă tu nu eşti o mare fană a dulciurilor şi consideri că nu mănânci mult zahăr,acesta se ascunde în produse pe care le consumi zilnic,fără să fie neapărat dulci. Cea mai mare cantitate de zahărse află de obicei în sucurile carbogazoase. Cei care le preferă sunt copiii,care le consumă în loc de apă. Problema este că aceste băuturi nu hidratează,ci,dimpotrivă,deshidratează şi provoacă o nevoie de a bea mai mult,deoarece cresc senzaţia de sete. Se estimează că 500 de calorii din cele zilnice consumate provin doar din sucurile carbogazoase. Alte alimente preferate de copii şi care conţin mult zahăr sunt fursecurile,prăjiturile,mâncărurile semipreparate şi cerealele de la micul dejun.

Care sunt riscurile excesului de zahăr

580 de calorii se traduc în ¾ de cană de zahăr,o cantitate imensă pentru copii. Pe lângă faptul că sunt predispuşi la obezitate infantilă,consumul în exces de zahăr scade rata metabolismului. În plus,conform unui studiu,zahărul este asociat cu scăderea concentraţiei de proteină C reactivă,creşterea circulaţiei taliei şi scăderea colesterolului bun,HDL-ul,ceea ce prezintă un risc crescut de apariţie a bolilor de inimă.

Ce să faci ca să scazi consumul de zahăr

Dacă îţi plac băuturile carbogazoase,dar vrei să renunţi la zahăr,atunci evită să le bei foarte reci,deoarece nu vei mai simţi că sunt dulci. Încearcă să le bei la temperatura camerei şi îţi va fi greu să termini paharul. Optează pentru ciocolata neagră,pâinea integrală şi fructe proaspete în locul dulciurilor clasice.Recente