Excesele alimentare, pericolele din farfurie. Iată de ce sfaturi să ţii cont la masa de Paşte!
Preparatele tradiţionale din miel, ouăle, cozonacul şi vinul roşu nu pot lipsi de pe masa pascală. Însă este de preferat să le consumi cu moderaţie, pentru a preveni o serie de afecţiuni „păcătoase“. Află care sunt acestea şi cum te poţi feri de ele!
Nu-ţi suprasolicita stomacul şi fierea
Alimentele „grele“ în exces,precum ouăle şi carnea,dereglează aparatul digestiv,ducând la apariţia indigestiilor şi a colicilor biliare,care se manifestă prin dureri abdominale,greaţă,vărsături şi febră. Este recomandat să mâncăm cu moderaţie preparate din miel,ouă (maximum 2-3 pe zi,de preferat doar albuşul),dulciuri şi să bem puţin alcool,deoarece sunt greu de digerat şi aduc foarte multe calorii.
Găteşte bine carnea de miel
O afecţiune care apare ca urmare a unui excesiv consum de alimente contaminate cu diferite bacterii este gastroenterocolita. Cele mai frecvente simptome care ar trebui să te îngrijoreze sunt lipsa poftei de mâncare,greaţa,vărsăturile şi,în unele cazuri,apariţia sindromului diareic asociat uneori cu o stare febrilă. Pregăteşte bine carnea de miel şi serveşte-o împreună cu legume proaspete,sub formă de salate,pentru a favoriza procesele digestive.
Consumă alcool moderat
Mâncărurile grele,dar şi băuturile,în cantităţi mari,pun în pericol sănătatea ficatului. „Problema nu e consumul în sine,ci cantităţile,pentru că unele persoane abuzează şi se poate ajunge uşor la intoxicaţii cu alcool“,precizează medicul. De aceea,el ne sfătuieşte să bem cu moderaţie,evitând tăriile.
Fereşte-te de bolile digestive
În general,după perioada de post se produce o suprasolicitare a aparatului digestiv,în urma consumului excesiv de băuturi alcoolice şi de alimente bogate în grăsimi şi în zaharuri. Din această cauză pot apărea diferite afecţiuni gastrice sau se pot agrava cele existente. Printre acestea se numără indigestiile,gastroenterocolita,colecistita acută şi litiaza biliară (calculi localizaţi la nivelul colecistului).
Cel mai la îndemână truc pentru a preveni problemele digestive este asocierea verdeţurilor proaspete la toate preparatele. Astfel ne săturăm mai repede mâncând un volum mai mare de hrană,însă cu o cantitate redusă de calorii. Este de preferat să nu gustăm prea multe feluri de mâncare la o masă. Se poate începe cu un aperitiv uşor şi un fel principal pe bază de legume şi carne. Desertul ar trebui servit la o distanţă de minimum o oră faţă de masă.