Fructe şi legume colorate pentru mese echilibrate

1 76876 original jpg jpeg

O alimentaţie sănătoasă este una colorată. Fructele şi legumele se găsesc în diferite culori: roşu, portocaliu, verde, alb, galben şi roşu închis. Fiecare dintre aceste culori reprezintă, în general, o vitamină, un mineral sau un antioxidant specific. De exemplu, legumele verzi sunt bogate în vitamina K şi acid folic, iar fructele şi legumele portocalii sau galbene sunt surse bogate de betacaroten şi vitamina C.

Gruparea fructelor şi legumelor prin culoare şi includerea lor în alimentaţia zilnică este o modalitate foarte bună de a te asigura că obţii varietatea de substanţe nutritive de care organismul are nevoie. Dieteticienii şi nutriţioniştii spun că farfuria trebuie să arate ca un curcubeu la fiecare masă.

Dar, există o singură culoare care poate fi uşor ignorată, deoarece aceste alimente nu sunt pe placul multora dintre noi. Acea culoare este roşu închis spre mov. Aceste fructe şi legume sunt surse bogate de antioxidanţi. Iată o listă cu alimentele pe care trebuie să le incluzi în dietă. Ele sunt cu adevărat incredibile pentru sănătate.

Sfecla roşie

Cunoaştem deja beneficiile pe care le are asupra sănătăţii sfecla roşie. Această legumă este sursă bogată de vitamine ( A, B6, C), folaţi, fibre, zeaxantină, luteină şi multe minerale. În plus, sfecla conţine betaină, o substanţă nutritivă cunoscută pentru faptul că reduce riscul de afecţiuni cronice, inclus demenţa. De asemenea, tot betanina are capacitatea de a reduce valorile ridicate ale tensiunii arteriale. Pentru a te bucura de beneficiile sfeclei, include-o în alimentaţie sub formă crudă, de suc sau în diferite feluri de mâncare.

Afine

Aceste fructe mici sunt bogate în antioxidanţi numiţi antociani, responsabili penttru culoarea lor. Pe lângă acestea, afinele conţin cantităţi mari de vitamine (C ŞI k) şi minerale, inclusiv fier, calciu, zinc. S-a demonstrat că afinele au potenţialul de a reduce riscul de diabet, boli de inimă, Alzheimer şi obezitate. Afinele sunt incredibil de delicioase şi pot fi consumate proaspete sau adăugate la mai multe reţete.

Varza roşie

La fel ca varza albă, broccoli şi conopida, varza roşie este sursă importantă de compuşi sulfuraţi. Toate aceste legume crucifere conţin antociani, flavonoide, carotenoide şi alţi antioxidanţi, care reduc riscul de cancer şi boli cardiovasculare cauzate de antivitatea antiinflamatoare a anumitor hormoni. În plus, varza roşie este bogată în fibre şi vitamina K. Varza roşie este delicioasă ca o salată simplă, cu puţin suc de lămâie, ulei de măsline, sare şi piper. Mănânc-o după 20-30 de minuute.

Alte alimentele pe care trebuie să le incluzi în dietă sunt:

-Murele

-Morcovul roşu

-Conopida roşie

-Vânăta

- Ceapa roşie

Credit foto: www.thelist.com



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg