Fructele şi legumele iernii
Iarna este perioada perfectă pentru a mânca fructe şi legume, fiind cele care au grijă de sănătatea noastră. De asemenea, prin mâncarea acestor produse alimentare ţinem la distanţă unele dintre bolile legate de sezonul rece.
Iată care sunt fructele şi legumele pe care trebuie să le includem în alimentaţie,mai ales în timpul sezonului de iarnă:Portocala
Acest fruct citric este bogat în vitaminele A şi C,care stimulează şi întăreşte sistemul imunitar. De asemenea,este o sursă de cupru,calciu,potasiu şi fibre dietetice. Portocala este foarte bună pentru sănătatea pielii,tensiunii arteriale şi previne cancerul.
Morcovul
În afară de faptul că este o sursă de beta-caroten,morcovul mai conţine vitaminele B,C,D,E şi K şi multe alte substanţe nutritive precum potasiu,fier,cupru şi acid folic. Legumele pot fi mâncate atât crude cât şi fierte şi au o serie de beneficii pentru sănătate,cum sunt îmbunătăţirea vederii şi a imunităţii,prevenirea cancerului şi menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.
Citeşte şi:Slăbeşte cu super-dieta iernii
Mărul
Acest doctor al fructelor se găseşte pe tarabele din piaţă pe tot parcursul anului,dar este fructul specific iernii. Bogate în antioxidanţi şi fibre dietetice,merele ne protejează de cancer,diabet,hipertensiune,şi alte afecţiuni ale sistemului cardiovascular. Aşadar,nu renunţa să mănânci în fiecare zi câte un măr.
Para
Bogată în complexul de vitamina B şi K,para este fructul iernii care conţine foarte multe elemente nutritive. De asemenea,este o sursă de agenţi antiinflamatorii şi antioxidanţi,care ajută la menţinerea greutăţii,previne Alzheimerul,bronşita şi creşterea nivelului de glicemie. Para poate fi mâncată crudă sau gătită.
Vezi şi:4 fructe cu efect antiaging
Sfecla roşie
Această legumă colorată este perfectă de mâncat iarna,şi este o sursă de vitaminele B şi C,dar şi minerale precum potasiu şi magneziu. Dacă incluzi sfecla roşie în alimentaţie ajuţi la îmbunătăţirea funcţiilor inimii,rinichilor,ficatului şi oaselor,şi la creşterea fluxului de sânge care trebuie să ajungă la creier.
Spanacul
O altă atracţie a iernii este spanacul. Bogat în antioxidanţi,vitamine şi minerale,această legumă este o super sursă de elemente nutritive. În plus,prin consumul ei ajuţi la prevenirea cancerului,astmului şi a hipotensiunii arteriale.