Fructul care ajută la scăderea colesterolului „rău”
Consumul unui avocado pe zi contribuie la scăderea nivelului colesterolului „rău”, potrivit unui studiu realizat la Pennsylvania State University.
Avocadoul este o bună sursă de acizi graşi mononesaturaţi,dar conţine şi alţi compuşi benefici,cum ar fi vitamine,minerale şi fibre.
„Oamenii nu trebuie doar să adauge un avocado dietei,ci ar fi foarte bine să adauge un astfel de fruct unui regim alimentar sănătos",a declarat Penny Kris-Etherton,preşedinte al Comitetului pentru Nutriţie al American Heart Association şi expert în nutriţie la Pennsylvania State University.
În cadrul cercetării,savanţii au folosit 45 de persoane supraponderale şi obeze,dar sănătoase,cu vârste între 21 şi 70 de ani,care au fost rugate să urmeze trei diete,cu scopul de a reduce nivelul colesterolului,care se depune pe pereţii interiori ai arterelor sub formă de placă.
Participanţii au urmat o dietă obişnuită pentru americani,timp de două săptămâni,înainte de a respecta dietele de scădere a nivelului de colesterol. Apoi,persoanele incluse în studiu au urmat fie o dietă săracă în grăsimi,fără avocado,fie un regim cu conţinut mediu de grăsimi,tot fără a include avocado,fie o dietă cu conţinut moderat de grăsimi,care includea şi consumul unui fruct de avocado pe zi.
După urmarea,timp de două săptămâni,a dietei obişnuite pentru americani,nivelul mediu al colesterolului LDL,tipul care se adună în artere,era de circa 128 de miligrame per decilitru (mg/dl). Un nivel sub 100 de miligrame per decilitru al colesterolului LDL este considerat ideal,potrivit Intitutelor Naţionale de Sănătate din State Unite.
La cinci săptămâni după ce au început să urmeze dietele desemnate fiecărui subgrup,nivelurile de colesterol LDL scăzuseră cu 7,4 mg/dl în cazul voluntarilor care urmau dieta cu conţinut scăzut de grăsimi şi cu 8,3mg/dl în cazul celor care urmau dieta cu conţinut mediu de grăsimi.
Subiecţii care urmau dieta cu conţinut moderat de grăsimi,dar şi un avocado pe zi,au înregistrat cea mai mare schimbare în ce priveşte nivelul de colesterol rău (LDL),care scăzuse cu 13,5 mg/dl.
Scăderea cu 13,5 mg/dl a nivelului de colesterol LDL ar putea fi suficientă pentru a preveni nevoia unui tratament medicamentos de ţinere sub control a colesterolului,potrivit lui Kris-Etherton. Totuşi,scăderea nu este atât de mare pe cât s-ar putea cu ajutorul celor mai noi medicamente pentru colesterol.
Studiul arată că dietele sănătoase pentru sistemul cardiovascular sunt eficiente în ceea ce priveşte scăderea colesterolului,fie că includ sau nu şi avocado.