Fructul delicios care scade colesterolul
Cu textura lui cremoasă şi extrem de nutritiv, avocado a devenit un fruct popular, pe care-l mănâncă din ce în ce mai multă lume. Avocado este cunoscut pentru conţinutul ridicat de acizi graşi Omega-3, care sunt foarte buni pentru sănătatea inimii.
Valorile nutritive pe care le are o jumătate de avocado sunt:
- 114 calorii- 6 grame carbohidraţi- 1 gram proteină- 10,5 g de grăsime totală (16% din doza zilnică necesară)- 1 gram grăsimi saturate- 5 grame fibre- 0 grame zahăr- 345 mg potasiu (10% din doza zilnică necesară)- 20 mg magneziu (5% din doza zilnică necesară)- 6 mg vitamina C (10% din doza zilnică necesară)- 0,2 mg vitamina B6 (10% din doza zilnică necesară)
Beneficiile pe care le are avocado asupra sănătăţii sunt:
- Scade nivelul de colesterol datorită grăsimilor nesaturate;
- Grăsimile şi fibrele prezente în avocado scad riscul de afecţiuni cardiovasculare:
- Fitochimicalele (carotenoizii şi fitosterolii) reduc stresul oxidativ şi inflamaţia din organism, plus că menţin sănătoşii ochii, pielea şi oasele.
Cele mai frecvente întrebări pe care nutriţioniştii le primesc despre avocado sunt:
Avocado previne bolile cardiovasculare?
Avocado este sursă bogată de grăsimi mono şi polinesaturate, care reduc riscul de boli cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral. Studiile recente au arătat că prin consumul săptămânal de avocado poate fi redus nivelul de colesterol rău şi îmbunătăţit nivelul lipidelor şi lipoproteinelor.
Avocado îngraşă?
Studiile au arătat că prin consumul moderat de avocado şi alte grăsimi sănătoase poţi accelera metabolismul, favorizând pierderea în greutate datorită efectului de saţietate. Conţinutul de apă şi fibrele dietetice previn poftele alimentare, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puţin pe parcursul zilei. Încearcă să incluzi avocado în dieta zilnică.
Cât pot să mănânc şi cu ce să mănânc?
Ca şi în cazul majorităţii alimentelor, este important să nu exagerezi. Este recomandat să se mănânce 1/4 până la 1/2 avocado pe masă sau gustare şi nu mai mult de un avocado întreg pe zi. Avocado poate fi integrat în mai multe reţete, şi anume:
- În salată;
- În sendviş cu ton şi salată verde;
- În sosul pentru paste (pesto de avocado, ce zici?)
- În smoothie;
- În mousse de ciocolată şi avocado.
Credit foto: www.goodhousekeeping.com