Gelozia şi invidia afectează sănătatea

1 66687 original jpg jpeg

Măcar o dată în viaţă am fost geloase sau invidioase pe cineva. Gelozia este o emoţie care apare atunci când cineva sau ceva ne este luat, şi este considerat proprietatea noastră.

Iată ce este gelozia:

Gelozia este numele neliniştii şi a disperării pe care o persoană o simte atunci când suspectează că a fost înşelată. Este o emoţie foarte complicată care apare atunci când cineva sau ceva considerat proprietate,ne este luat. Poţi simţi gelozie sau invidie pentru succesul altor persoane,pe care şi le doresc pentru ei.

Există două tipuri de gelozie,cea sănătoasă,care este ceea ce oamenii simt în mod normal atunci când există mai multe acţiuni echilibrate. Dar există şi gelozia patologică,cunoscută sub numele de gelozie nesănătoasă. 

1. Gelozia normală sau sănătoasă

Acest tip de gelozie este sentimentul pe care o persoană îl simte,deoarece aceştia sunt îngrijoraţi sau se tem de pierderea unei persoane iubite. Acest tip de gelozie se bazează în general pe fapte concrete,dar care se rezolvă discutând,fără a fi nevoie de a recurge la acţiuni care au consecinţe,care pot fi regretabile şi care pot răni alte persoane.

2. Gelozia patologică sau nesănătoasă

Acest tip de gelozie este resimţită de cei care suferă de un dezechilibru emoţional,care sunt nesiguri şi cred că nu sunt suficient de buni pentru cineva. Aceştia tind să se simtă plini de complexe şi ostilitate. Este o gelozie distructivă,care în general se termină cu o tragedie.

Diferenţele dintre cele două tipuri de gelozie:

Există o mare diferenţă între aceste două tipuri de gelozie. În timp ce primul tip urmăreşte transparenţă şi cere respect de la persoanele care sunt geloase,pentru a avea o viaţă împlinită şi liniştită împreună,al doilea tip este extrem de intens. Ei se aşteaptă ca partenerul sau partenera să nu se uite la altcineva,să nu aibă niciun tip de prietenie cu nimeni. Se poate ajunge chiar la punctul de a da rapoarte detaliate despre ce au făcut în timpul zilei. 

Aceşti oameni trăiesc obsedaţi în căutarea de indicii care pot duce la descoperirea infidelităţii iubitei cu altă persoană. Ei caută prin buzunare,telefoane mobile,şi pot recurge chiar la angajarea unor detectivi particulari pentru a confirma suspiciunile lor. Oamenii care suferă de gelozie patologică tind să fie egoişti. 

Un alt tip de gelozie patologică este invidia. Aceasta este adesea confundată cu gelozia,dar,în realitate,sunt două sentimente diferite. De aceea,este foarte important să învăţăm să diferenţiem aceste două sentimente,în scopul de a corecta comportamentele care sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră mentală şi emoţională. 

Diferenţa constă în faptul că invidia este ceea ce simţi pentru ceva sau cineva pe care vrei să-l ai,şi gelozia este resimţită atunci când te temi să pierzi pe cineva sau ceva pe care îl ai deja. Invidia şi gelozia sunt sentimente care provoacă numai amărăciune şi vibraţii negative,atât pentru persoana care se simte,la fel şi cel care este obiectul care produce invidie. 

Oamenii invidioşi au anumite caracteristici care sunt descrise mai jos:

-Modificări în modul în care sunt trataţi;

-Încearcă mereu să distrugă reputaţia;

-Uită de defectele lor,şi îi critică pe toţi şi pe toate;

-Fac comentarii ironice şi sunt sarcastici.

Consecinţe asupra sănătăţii în urma geloziei şi a invidiei:

Când ne referim la gelozie şi invidie,vorbim despre sentimente şi emoţii. Acesta este motivul cu care se constată oamenii profund din interior,cei care suferă de ea şi nu pot avea pace,cu atât mai puţin fericire. Acest tip de sentiment este complet distructiv,atât pentru persoana care suferă de ea,precum şi cel care o primeşte. Nu doar femeile sunt geloase şi invidioase,ci şi bărbaţii. Există chiar şi cazuri în care persoana geloasă poate ataca fizic persoana pe care o invidiază,fără nicio justificare.

Crezi că poate fi evitată gelozia şi invidia?

Acestea sunt valori care ar trebui să fie predate în familie din copilărie. Copii ar trebui să fie întotdeauna învăţaţi să-i respecte pe cei din jur. Dacă ne-am educa copiii în mod corespunzător,ei nu vor ţine de sentimente de invidie sau egoism împotriva nimănui în sufletul şi inima lor.

Deoarece gelozia patologică este o boală,ar trebui consultat un specialist. Dacă persoana îşi dă seama că este bolnavă,va fi mult mai uşor pentru a începe un tratament precoce,deoarece această boală te poate face să comiţi multe greşeli.