Obezitatea agravează leziunile cerebrale

1 72167 original jpg jpeg

Obezitatea agravează leziunile cerebrale asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu dat publicităţii în Franţa de Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm).

Maladia Alzheimer reprezintă prima cauză a pierderii funcţiilor intelectuale legate de vârstă. Alterările cognitive observate sunt rezultatul a două tipuri de leziuni – „plăcile amiloide” la exteriorul neuronilor şi acumularea de proteine Tau anormale în interiorul neuronilor.

Totuşi,deşi în momentul în care s-a descoperit că obezitatea joacă un rol în formarea de plăci amiloide,impactul său asupra acumulării de proteine Tau anormale în neuroni nu era clar elucidat.Cercetătorii echipei conduse de Luc Buée au folosit şoareci transgenici concepuţi pentru a dezvolta progresiv cu vârsta o degenerare a creierului legată de proteinele Tau. Timp de cinci luni,şoarecii au primit un regim bogat în grăsimi,fiind indusă o obezitate progresivă.

„La încheierea regimului,şoarecii obezi au dezvoltat o patologie agravată atât din punct de vedere al memoriei,cât şi al modificărilor proteinei Tau”,a menţionat autorul studiului.

Cercetătorii lucrează acum pentru identificarea factorilor responsabili de această agravare. Testele terapeutice în faza finală (faza 3),efectuate pe molecule care ar combate plăcile senile,au fost sortite eşecului.

„Acţionarea asupra leziunilor asociate cu proteina Tau ar putea fi o alternativă sau o abordare complementară. Cercetările sunt realizate în acest sens în laboratorul nostru”,a adăugat savantul. Ca urmare a acestui fapt, cercetătorul susţine că „identificarea factorilor ce agravează leziunile asociate proteinei Tau ar putea conduce la piste terapeutice interesante”.