Poftele culinare. Ce se ascunde cu adevărat în spatele lor

Îţi este poftă în mod constant să mănânci anumite alimente? Poate fi modul prin care organismul îţi semnalează că are nevoie de unele substanţe nutritive. Iată cum se „traduc” poftele culinare!
De multe ori ajungem atât de obosiţi seara acasă încât nu mai avem timp să gătim ceva proaspăt şi ne-am obişnuit cu mâncarea semipreparată. Însă aceasta este de obicei săracă în substanţe nutritive, iar corpul tău începe să aibă deficienţe şi să-ţi ceară sub formă de pofte o anumită vitamină sau substanţă minerală.
Poftele culinare - Iată ce se ascunde în spatele lor!
Ai poftă de brânză?Înseamnă că organismul tău are o deficienţă de acizi graşi esenţiali sau de calciu. Aşadar, este bine să mănânci mai des seminţe precum cele de dovleac, de floarea soarelui sau de susan, precum şi nuci, alune şi migdale. Pentru a acoperi nevoia de calciu consumă broccoli, legume proaspete şi muştar. Tot aceste alimente trebuie să le consumi şi dacă la masă bei un pahar, sau mai multe, de suc acidulat.
Nu poţi să rezişti unei porţii de paste sau în faţa produselor de patiserie? S-ar putea să ai o carenţă de crom. Refă echilibrul organismului prin consumul de salată verde, ceapă, roşii, scorţişoară, struguri şi mere.
Poftele culinare te îndeamnă să mănânci multă pâine? Iată de ce!
Nu concepi o masă fără pâine? De vină este deficienţa de azot. Aşadar, ai grijă să nu lipsească de pe lista ta de cumpărături alimentele bogate în proteine precum nucile, seminţele şi cerealele integrale, de preferat fără zahăr.
Din meniul tăi zilnic nu lipseşte friptura sau preparatele din carne roşie. Poftele culinare de acest fel ascund o carenţă de fier. O poţi depăşi dacă alegi alimente bogate în această substanţă minerală precum fasole, spanac, legume, prune uscate, dar şi citrice care conţin o cantitate însemnată de vitamina C, care facilitează absorbţia fierului.
Ai mereu poftă de covrigei sau alte aperitive sărate? Carenţa de clorură este de vină. Consumă ţelină proaspătă, măsline şi roşii.
Nevoia de ciocolată se numără printre poftele culinare cel mai des întâlnite
Ciocolată! Cum să o refuzi? De fapt nu de zahăr ai nevoie, ci de magneziu. Îl poţi lua din cereale integrale, nuci, fructe proaspete, fasole sau din boabe de cacao.
Te simţi mereu obosită şi ai bea o cafea sau un ceai negru? Înseamnă că ai o deficienţă de sulf. Mănâncă legume crucifere, precum varza, dar şi merişoare, usturoi şi ceapă.
Pofta de dulce poate avea cauze diverse. Poftele culinare de acest gen pot indica o carenţă de triptofan, de crom, de sulf sau de fosfor. În acest caz este bine să alegi pe post de gustare fructe proaspete de sezon, biscuiţi din cereale integrale şi seminţe neprăjite şi fără sare.
Citeşte şi: