Secretele alimentaţiei echilibrate

1 63555 original jpg jpeg

Obezitatea şi anorexia sunt două dintre marile probleme generate de un stil de viata dezechilibrat, care afectează milioane de oameni la nivel global. Deşi factorii care declanşează aceste afecţiuni sunt multipli, lipsa de informare despre alimentaţie joacă un rol important pentru un stil de viaţă sănătos.

Nutrienţi esenţiali

Potrivit medicului primar în nutriţie şi igiena alimentară,Corina Zugravu,pentru o dezvoltare normală,organismul are nevoie de carbohidraţi,proteine şi grăsimi. „Eliminarea anumitor nutrienţi din alimentaţie sau,dimpotrivă,consumul în exces al altor nutrienţi poate duce la dezechilibre la nivelul organismului şi chiar la afecţiuni,cum sunt bolile cardiovasculare”,susţine specialistul.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,din aportul caloric total,15% trebuie să fie proteine,55%-glucide şi 30%-grăsimi.

„Statisticile arată că oamenii au tendinţa de a consuma,în special,alimente bogate în grăsimi rele (saturate şi trans),în timp ce grăsimile bune (nesaturate şi esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6) cu greu se regăsesc în meniu. Să nu uităm că grăsimile saturate şi trans,consumate în exces,afectează sănătatea,fiind unul dintre principalii factori de risc pentru colesterolul mărit şi,implicit,pentru bolile de inimă.” aminteşte medicul Corina Zugravu.  

Ce e bun şi ce nu

Carnea grasăde vită,de porc şi de oaie,lactatele nedegresate,dulciurilerafinate sunt surse de grăsimi saturate şi transcare trebuiconsumatecu moderaţie.

Glucidele,pricipala sursă de energie pentru organism,sunt de două feluri:simple (care se găsesc în miere de albine,siropuri,dulciuri şi fructe) şi complexe (care se găsesc în cereale şi legume). Deşi ambele categorii ar trebui să se regăsească în meniu,tendinţa este de a consuma în exces produse dulci (glucide simple). Pentru o alimentaţie echilibrată,este ideal să introduce în alimentaţie mai multe glucide complexe. Cerealele integrale şi legumele sunt alimente bogate în glucide complexe şi proteine. Ele conferă o stare de saţietate,astfel încât sunt recomandate persoanelor care doresc să slăbească,dar şi celor care vor sa-şi crească masa musculară. Ouăle,carnea de vită,de pui sau de curcan sunt surse excelente de proteine,de aceea nu ar trebui să lipsească din meniu.

Citeşte şi:

Ce schimbări ar trebui să faci în alimentaţie?

5 greşeli de alimentaţie care-ţi afectează metabolismul



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg