Secretele alimentaţiei echilibrate
Obezitatea şi anorexia sunt două dintre marile probleme generate de un stil de viata dezechilibrat, care afectează milioane de oameni la nivel global. Deşi factorii care declanşează aceste afecţiuni sunt multipli, lipsa de informare despre alimentaţie joacă un rol important pentru un stil de viaţă sănătos.
Nutrienţi esenţiali
Potrivit medicului primar în nutriţie şi igiena alimentară,Corina Zugravu,pentru o dezvoltare normală,organismul are nevoie de carbohidraţi,proteine şi grăsimi. „Eliminarea anumitor nutrienţi din alimentaţie sau,dimpotrivă,consumul în exces al altor nutrienţi poate duce la dezechilibre la nivelul organismului şi chiar la afecţiuni,cum sunt bolile cardiovasculare”,susţine specialistul.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,din aportul caloric total,15% trebuie să fie proteine,55%-glucide şi 30%-grăsimi.
„Statisticile arată că oamenii au tendinţa de a consuma,în special,alimente bogate în grăsimi rele (saturate şi trans),în timp ce grăsimile bune (nesaturate şi esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6) cu greu se regăsesc în meniu. Să nu uităm că grăsimile saturate şi trans,consumate în exces,afectează sănătatea,fiind unul dintre principalii factori de risc pentru colesterolul mărit şi,implicit,pentru bolile de inimă.” aminteşte medicul Corina Zugravu.
Ce e bun şi ce nu
Carnea grasăde vită,de porc şi de oaie,lactatele nedegresate,dulciurilerafinate sunt surse de grăsimi saturate şi transcare trebuiconsumatecu moderaţie.
Glucidele,pricipala sursă de energie pentru organism,sunt de două feluri:simple (care se găsesc în miere de albine,siropuri,dulciuri şi fructe) şi complexe (care se găsesc în cereale şi legume). Deşi ambele categorii ar trebui să se regăsească în meniu,tendinţa este de a consuma în exces produse dulci (glucide simple). Pentru o alimentaţie echilibrată,este ideal să introduce în alimentaţie mai multe glucide complexe. Cerealele integrale şi legumele sunt alimente bogate în glucide complexe şi proteine. Ele conferă o stare de saţietate,astfel încât sunt recomandate persoanelor care doresc să slăbească,dar şi celor care vor sa-şi crească masa musculară. Ouăle,carnea de vită,de pui sau de curcan sunt surse excelente de proteine,de aceea nu ar trebui să lipsească din meniu.
Citeşte şi: