Sortimente de zahăr

1 74101 original jpg jpeg

Cu siguranţă ai observat la raionul cu zahăr din magazine, pe lângă zahărul tos şi cel pudră, anumite sortimente cu nume exotice. Află care este diferenţa dintre ele şi în ce preparate pot fi folosite!

Zahărul alb,cel mai utilizat

Se obţine din sfeclă de zahăr şi poate fi tos,sub formă de cristale,numai bun de folosit în prăjituri,sau pudră,obţinut din măcinarea şi cernerea zahărului granulat. Acesta din urmă e utilizat în special pentru glazuri,îngheţată sau frişcă. Un alt tip de zahăr alb este cel super fin,în care cristalele au cea mai fină dimensiune,fiind ideale în prepararea cremelor.

Zahărul Demerara vs zahărul brun

Deşi ambele sunt obţinute din trestie de zahăr,zahărul brun simplu este la fel de procesat precum zahărul alb. În schimb,zahărul Demerara se obţine din siropul de trestie de zahăr,după ce a fost centrifugat,fiind mult mai sănătos,fiindcă e mai puţin procesat. Are o aromă uşoară de caramel,putând fi folosit ca ingredient în produsele de patiserie,dar şi ca îndulcitor pentru ceai sau cafea.

Zahărul Muscovado

Mai este cunoscut sub numele de zahăr Barbados sau „melasă de zahăr“ şi este un tip de îndulcitor brun,nerafinat,de la care nu a fost îndepărtată melasa. Se produce doar în Mauritius şi Filipine,iar o linguriţă de zahăr are aproximativ 11 calorii. Poate fi găsit şi la noi,pe rafturile supermaketurilor. Spre deosebire de alte tipuri de zahăr brun,Muscovado are o consistenţă umedă,uşor lipicioasă şi se topeşte la o temperatură ridicată,fiind recomandat pentru deserturile cu un timp îndelungat de preparare,cum sunt dulceţurile şi gemurile.

Zahărul Turbinado are o aromă intensă

Are o culoare brun-deschisă şi este de multe ori confundat cu zahărul brun obişnuit. Însă,spre deosebire de acesta,Turbinado are un nivel minim de rafinare,fiind obţinut din cristalele rămase după evaporarea sucului de trestie. Numele lui provine de la turbinele folosite la procesarea acestuia şi este considerat cel mai sănătos zahăr. Din el se obţin unele dintre cele mai aromate creme caramel,dar şi glazuri pentru fursecuri.

Atenţie!

Din punct de vedere nutriţional,diferenţa între zahărul alb şi cel brun este extrem de mică. Culoarea zahărului brun este dată de melasa din trestia de zahăr. O linguriţă de zahăr alb are 17 kilocalorii,în timp ce una de zahăr brun are 16 kilocalorii.

100 g

Zahăr tos

Calorii 387 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Zahăr pudră

Calorii 389 kcal

Proteine 0

Lipide 0,1

Zahăr brun simplu

Calorii 377 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Zahăr brun Demerara

Calorii 384 kcal

Proteine 0

Lipide 0