Sporturi de iarnă ( preferate de români )

1 67454 original jpg jpeg

Mai sunt câteva zile şi vine vacanţa. Multe persoane în acest concediu au decis să meargă la munte ca să se bucure de zăpadă, practicând sporturile extreme de iarnă.

Cele mai preferate sporturi sunt schiul aplin,săniuşul,săriturile cu schiuri sau snowboardul.  

Iată care sunt sporturile de iarnă preferate de români:

1. Schi alpin

Acest sport este un sport de iarnă preferat de români,care constă în coborârea unor pante pe zăpadă,prin anumite puncte de trecere,cu schiuri cu legături de călcâi fix.

Schiatul a evoluat în timp. Datorită dezvolvării echipamentelor de transport teleferice,în staţiunile montane,acum schiorii sunt duşi până în vârful celor mai înalte pante,astfel încât coborâtul este o adevărată bucurie,sportivii şi amatorii bucurându-se de pantele lungi care înainte erau greu de urcat. Acest sport este foarte popular şi iubit de femei,bărbaţi şi copii.   

Principala preocupare tehnică a acestora este să-şi menţină schiurile paralele,direcţia de mers şi viteza. Acestea depind de faptul dacă eşti începător sau avansat. Ca schior câştigi mai multă încredere atunci când schiezi pe o pantă mai abruptă,mai lungă şi mai rapidă. În Europa,dificultatea pârtiilor este redată prin culori. Albastru reprezintă cele mai uşoare şi accesibile pante,urmate de roşu şi negru,fiind cu un grad mai crescut de dificultate. 

2. Sania

Sania este cea care ne aminteşte de copilărie,atunci când se strângeau toţi copii şi mergeau să se dea cu sania. Erau cele mai fericite zile din viaţa noastră. Ca sport,sania a apărut în secolul al XVIII-lea,când,la Sankt Petersburg au fost organizat câteva competiţii. Cea oficială a avut loc la Davos,în Elveţia,iar primele campionate Mondiale au avut loc la Oslo,în 1995. În 1964 a fost inclus ca sport în rândul sporturilor de iarnă.  

Sania este preferată de copii,dar şi de femeile care nu au curajul să se dea cu schurile sau placa. La început,sania era confecţionată din fier,dar acum la staţiile montane,pe pârtii sunt cele din plastic,care sunt mai uşoare şi mai rapide, 

3. Snow-boardul

Snow-boardul este un sport de iarnă care se desfăşoară pe zăpadă. Echipamentul constă dintr-o placă,legături şi clăpari. Cei care practică acest sport sunt bărbaţii,care sunt mai curajoşi,dar nu numai. Şi femeile au început să îndrăgească placa. Dar cum a apărut acest sport de iarnă?

În 1965,inginerul Sherman Poppen a inventat o jucărie pentru fiicele sale prin fixarea a două schiuri împreună şi ataşarea unei frângii la capăt,astfel încât să deţină controlul,deoarece se aflau pe placă. Acesta se aseamănă cu surferul,doar că este pe zăpadă,şi nu pe apă. Acea jucărie a devenit foarte populară şi a început să fie foarte vândută. El a început să vândă snow-boarduri comerciale la miijlocul anului 1970,şi în 1998 a devenit un sport olimpic.