„Suntem generaţia în mişcare!” – un program împotriva obezităţii

1 64713 original jpg jpeg

Fundaţia PRAIS lansează programul naţional „Suntem generaţia în mişcare!”, pentru informarea elevilor din clasele a IX-a şi a X-a din liceele din Bucureşti şi Ploieşti privind un stil de viaţă sănătos.

Programul se desfăşoară timp de 3 ani şi are ca obiective informarea şi educarea adolescenţilor,a familiilor acestora şi a publicului larg cu privire la beneficiile stilului de viaţă sănătos,a activităţilor fizice zilnice şi sportului.

Creşte obezitatea în rândul adolescenţilor

În perioada 2009-2010,rata obezităţii în rândul tinerilor de 15 ani din România a fost de 14% (dublă faţă de perioada 2005-2006). Nivelul activităţilor fizice zilnice în rândul tinerilor este în scădere,factor care contribuie la creşterea riscului de obezitate. La nivel global,aproape 30% din populaţia globului este alcătuită din persoane supraponderale sau obeze. Obezitatea este responsabilă de aproape 5% din decesele anuale.

Dacă se menţine ritmul actual,până în anul 2030 aproape 50% din populaţia adultă a globului va fi supraponderală sau obeză.

Dezbateri şi lecţii deschise

„Suntem generaţia în mişcare!” va oferi acces la informaţii şi va activa peste 36.000 de adolescenţi,60.000 de membri ai familiilor acestora,precum şi 1.300 de cadre didactice din Bucureşti şi Ploieşti,prin intermediul portalului www.generatiainmiscare.roşi a materialelor educaţionale şi de informare ce vor fi puse gratuit la dispoziţia elevilor şi a unor concursuri între licee. În şcoli,se vor organiza dezbateri şi lecţii deschise animate de sportivi,studenţi din cadrul UNEFS,actori,dansatori şi lideri de opinie.

Studiu sociologic

Pentru a evalua impactul programului,Fundaţia PRAIS a aplicat,pe un eşantion relevant de licee,un chestionar care va sta la baza unui studiu sociologic privind obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor din clasa a IX-a din Bucureşti şi Ploieşti,ale cărui rezultatele urmează să fie făcute publice în ianuarie 2015.

Programul„Suntem generaţia în mişcare!”foloseşte metodologiile EPODE International Network,cea mai mare reţea globală de promovare a stilului de viaţă sănătos.