Surse de vitamina C în perioada iernii
Iarna tindem să măncâm mai puţine fructe şi legume decât vara şi mai multe mâncăruri grase. Prin urmare, organismul nu are de unde să-şi procure necesarul de vitamine. Vitamina C e însă esenţială în organism în sezonul rece deoarece are rolul de a ne proteja de răceală şi gripă.
Iată care sunt cele mai bune surse de vitamina C iarna:
Papaya
Un fruct de papaya conţine 168 miligrame de vitamina C, aşa că acest fruct delicios ar trebui inclus în regimul alimentar mai ales iarna.
Broccoli
E recomandat ca broccoli să fie gătit la aburi şi nu fiert. În cazul în care este fiert vitamina C din el se va pierde.
O mână de broccoli conţine 100 de miligrame de vitamina C.
Grepfrutul
Iarna mâncăm mai multe citrice, iar grepfrutul este unul dintre ele. Un astfel de fruct de mărime medie conţine 88 de miligrame de vitamina C. Poate fi consumat între mese, ca gustare sau chiar la micul dejun.
Portocalele
Sunt poate mai pe placul majorităţii datorită gustului dulce, ne dau energie şi conţin 70 de miligrame de vitamina C.
Kiwi
Conţine 64 de miligrame de vitamina C, fiind un fruct delicios pe care îl poţi folosi într-o salată de fructe de exemplu. Renunţă la frişcă dacă vrei ca salata să fie una cu mai puţine calorii.
Pătrunjelul
Încă mai putem găsi pătrunjel în piaţă sau supermarket. O jumătate de cană de pătrunjel tocat conţine 40 miligrame de vitamina C. În plus, pătrunjelul dă o savoare aparte mâncărurilor.
Conopida
Dacă ai pregătit câteva borcane de conopidă pentru iarnă află că ai făcut o alegere bună, fiindcă această legumă e benefică pentru sănătate. Conţine vitamina C, însă, la fel ca în cazul altor legume, dacă o fierbi conţinutul nutritiv se pierde. Sotată, la cuptor sau pregătită la aburi sunt modurile în care te bucuri pe deplin de proprietăţile ei nutritive.
Sursa foto: twohealthykitchens.com