Tipuri de sare de bucătărie: ştii ce să alegi?

1 68499 original jpg jpeg

Nu există doar un singur tip de sare: sare grunjoasă, sare de mare, sare de Himalaia... Descoperă care sunt diferenţele şi cum să o alegi pentru a-ţi asezona mâncărurile preferate.

Sarea grunjoasă,nerafinată

Se extrage direct din mare (sarede mare) sau din pământ (sare gemă). Este 100 % naturală şi nu suferă niciun proces chimic. Conţine,în procent mare,clorură de sodiu,dar şi magneziu (sub formă de clorură),precum şi oligoelemente benefice pentru sănătate. Are culoare gri,ceea ce dovedeşte prezenţa mineralelor. Este folosită la murături,saramură,la asezonarea apei în care se fierb pastele,la preparatele în crustă de sare etc.

„Diamante” de sare

Sunt recolatate sub formă brută,de mineral,din minele de sare. Se prezintă sub formă de bucăţi de rocă,de dimensiuni variabile,care pot fi mărunţite. Astfel de „diamante” sunt sarea roz de Himalaia sau sarea albastră de Persia.

Sare albă,rafinată

Este tratată printr-un procedeu chimic pentru a fi curăţată de impurităţi,pentru a fi albită şi pentru a putea fi conservată mai mult timp. Conţine clorură e sodiul în procent majoritar (97 %),însă toate celelalte minerale naturale au fost eliminate. Este sarea care e prezentată la masă,în solniţe.

Floarea de sare

În natură,se găseşte ca un strat subţire de cristale albe,formate pe suprafaţa mlaştinilor sărate. În general,e strânsă manual. Este lăsată să se usuce în mod natural la soare,timp de luni întregi. Cristalele rezultate sunt mai mari ca cele de sare fină,dar mai fine ca cele de sare grunjoasă. Gustul lor este şi mai delicat. Se folosesc pentru asezonarea cărnii,după ce a fost gătită.

Sarea iodată,sare fluorurată

Este sare îmbogăţită cu doi compuşi necesari bunei funcţionări a organismului – fluorul şi iodul-,şi care adeseori se găsesc în cantitate suficientă în anumite regiuni. Iodul este necesar bunei funcţionări a tiroidei şi dezvoltării psihomotorii. Sarea iodată este autorizată din 1952. Fluorul întăreşte smalţul dinţilor şi încetineşte formarea cariilor. Pe etichetă trebuie menţionat „sare fluorurată” sau „sare iodată şi fluorurată”.