Top 10 alimente cu efecte antiinflamatoare

1 72630 original jpg jpeg

Organismul nostru este supus zilnic multor pericole, stilul de alimentaţie nesănătos, somnul nesatisfăcător, stresul, poluarea, lipsa activităţii fizice etc. Toţi aceşti factori pot contribui la apariţia durerilor şi a inflamaţiei cronice. Astazi vom face un top 10 alimente cu efecte antiinflamatoare.

În mod normal,inflamaţia este o parte importantă din răspunsul imunitar al organismului agresat de factori externi (viruşi,fungi,bacterii,răni,traumatisme),fiind un prim pas în procesul de vindecare. Însă,uneori,procesul inflamativ poate deveni dăunător pentru organism,astfel apare inflamaţia cronică.

Netratată,inflamaţia excesivă duce la apariţia reumatismului,artritei,obezităţii,problemelor cardiovaculare şi a cancerelui. Chiar dacă nu suferi de o condiţie cronică,alimentaţia nesănătoasă favorizează apariţia sau agravarea inflamaţiei. Însă putem contracara efectele negative ale inflamaţiei excesive dacă introducem în dietă cât mai multe alimente cu efect antiinflamator,precum cele listate în topul de mai jos:

1. Alimente cu efecte antiinflamatoare- Peştele gras

Somonul,macroul,sardinele şi tonul conţin cantităţi ridicate de acizi graşi omega-3 şi omega-6,cei mai puternici compuşi antiinflamatori. Din păcate,somonul afumat şi tonul din conservă îşi pierd din calităţile antiinflamatoare. Astfel,ideal ar fi să consumi peştele proaspăt pentru a te bucura din plin de beneficiile sale.

2. Alimente cu efecte antiinflamatoare- Legumele crucifere

Broccoli,conopida,varza,kale şi varza de bruxelles îşi merită faima! Aceste legume sunt pline de antioxidanti,compuşi unici,fibre,vitamine şi minerale. Astfel au un puternic efect detoxifiant,mai mult chiar,pot stimula declanşarea procesului de apoptoză (moartea programată a celulelor bolnave). Sunt delicioase,uşor de pregătit şi îşi păstrează mare parte din vitmamine şi antioxidanţi după ce sunt gătite.

Vezi ce alte alimente au efecte antiinflamatoare aici.