Topinambur – planta nutritivă care creşte în curtea ta!

1 67219 original jpg jpeg

Adus din nordul Americii la începutul secolului al XVII-lea, topinamburul are uimitoare proprietăţi nutritive. În primul rând, este un excelent aliment pentru cei care vor să slăbească şi pentru diabetici!

Din America de Nord,în Europa

La noi,i se spune şi „morcovul pământului“,„cartoful ciorii“,„nap porcesc“ sau „măr-de-pământ“,şi a fost mult timp folosit ca furaj pentru animele domestice. Planta este orginară din nordul Americii şi a fost adusă în Franţa în 1607.

Cultura topinamburului s-a răspândit rapid în Europa,graţie faptului că planta nu e pretenţioasă şi se înmulţeşte uşor,chiar şi în soluri sărace. În plus,este rezistentă la frig.

În timpul celui de-al doilea război mondial,este consumată atât ca legumă cât şi ca furaj pentru animale.

Gust dulceag

Tuberculii plantei sunt cei care sunt comestibili. Savoara lor aminteşte de ea a anghinarei,cu adaos de alune. Au un gust dulceag,fiindcă conţin inuline – un grup de oligozaharide ce conţin fructoză. Tuberculii,care arată ca nişte cartofi mici,pot fi folosiţi cruzi,în salate,sau fripţi,fierţi,şi pot da un extract care înlocuieşte cu succes zahărul.

Bolnavii de diabet îl pot folosi fără probleme,fiindcă e foarte bine suportat de cei care au glicemia crescută.

Sursă de vitamine A şi C

Mărul-de-pământ conţine vitaminele A,C şi B3,săruri minerale,în special săruri de potasiu,glucide esenţiale sub formă de inulină. Este un aliment sărac în calorii (73 de calorii la suta de grame),ceea ce îl recomandă în diete prietenoase cu silueta. Inulina fiind mai greu asimilabilă de către organism,poate provoca flatulenţe – lucru care poate fi evitat dacă în apa de fierbere se adaugă puţin bicarbonat de sodiu sau câteva frunze de ţelină.

Din tuberculi se poate obţine şi zahăr lichid,care este superior zahărului rafinat din sflecla de zahăr. În plus,dulceaţa de topinambur este considerată o delicatesă.

Sursă foto:Wikipedia

Citeşte şi:

Poftele îţi arată ce vitamine îţi lipsesc

3 alimente incredibile cu gust de îngheţatăRecente

Test de personalitate jpg
depresie, burnout jpg
Filme de groaza jpg
Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg