Tot ce trebuie să ştii despre brânzeturi

1 75015 original jpg jpeg

Fie că le foloseşti ca ingredient în mâncăruri sau în dulciuri, fie că le serveşti la micul dejun ori ca aperitiv, brânzeturile nu lipsesc din alimentaţia zilnică. Ştii care e diferenţa dintre diversele sortimente şi cum le foloseşti în prearatele tale?

Brânza de vaci

Se obţine din coagularea laptelui prin utilizarea cheagului,la care se adaugă un acid,în general lămâie sau oţet. Brânza poate fi grasă,dacă se foloseşte lapte integral,sau degresată,în acest caz laptele fiind parţial degresat. O cantitate de100 de grame de brânză de vaci proaspătă are un jur de 3 grame de carbohidraţi şi 17 mg de colesterol. Când o cumperi,ai grijă să aibă o culoare uniformă şi să nu fie uscată. Poate fi ţinută maximum o săptămână la frigider.

Caşcavalul

Face parte din categoria brânzeturilor grase,aşadar trebioe consumat cu moderaţie. Se obţine prin opărirea la 80 de grade a caşului de vacă,de oaie sau în amestec. Pasta obţinută se modelează în forma dorită şi se lasă la maturat între 30 şi 180 de zile,după ce a fost ţinută în prealabil în saramură 24-30 de ore. Tot prin opărirea caşului se fabrică şi brânzeturile topite. Este ideal pentru gratinarea mâncărurilor.

Brânza feta

Din brânza proaspătă de vaci sau de oi,ţinută în saramură,se prepară brânza feta. Deşi orice tip de brânză sărată poartă acest nume,brânza feta tradiţională conţine 70% lapte de oaie şi 30% lapte de vacă. Conţinutul de grăsime variază între 30 şi 60%. Se aseamănă la gust cu brânza telemea şi poate fi adăugate în preparate precum salatele sau plăcintele aperitiv.

Urda

Are un conţinut redus de grăsimi,deoarece se prepară din zerul rămas de la caş. Are o textură granulată. O cantitate de 100 de grame de urdă conţine 8 grame de grăsimi saturate,5 grame de carbohidraţi şi 11 grame de proteine.

Bine de ştiut!

Evită să asociezi brânzeturile cu ouă,pâine albă sau carne,deoarece îngreunează digestia.

Tabelul caloriilor

100 g

Brânză proaspătă de vaci

Valoare energetică 201 kcal

Proteine 17,9 g

Lipide 12,2 g

Brânză de vaci degresată

Valoare energetică 76 kcal

Proteine 14 g

Lipide 0,5 g

Brânză feta

Valoare energetică 264 kcal

Proteine 14,2

Lipide 21,3

Brânză topită

Valoare energetică 302 kcal

Proteine 13,5 g

Lipide 27 g

Caşcaval

Valoare energetică 283 kcal

Proteine 25 g

Lipide 19 g

Caş de oaie

Valoare energetică 280 kcal

Proteine 25 g

Lipide 19 g



Recente

shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg
shutterstock 1823248277 jpg
Pierderea timpului are efecte benefice  Sursa foto shutterstock 1829531144 jpg
Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg