Trucuri pentru a ţine bolile la distanţă

1 55892 original jpg jpeg

Tusea, durerile în gât şi problemele respiratorii sunt doar câteva dintre neplăcerile pe care le asociem anotimpului friguros. Pentru a le ţine la distanţă îţi venim în întâmpinare cu sfaturi simple, dar care şi-au dovedit eficienţa.

Consumă alimente bogate în seleniu

Ştiai că de multe ori alimentaţia poate ţine locul medicamentelor? O parte dintre alimente nu ne încântă doar papilele gustative,ci au şi proprietăţi curative. Pentru a preveni şi trata neplăcerile sezonului rece nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic proteinele,legumele şi fructe. Aportul de vitamine şi de minerale din fructe ajută la întărirea sistemului imunitar,oferind mai multă protecţia organismului împotriva infecţiilor. Beneficii aduc şi alimentele bogate în zinc şi seleniu,cum sunt nucile,ouăle,seminţele de in,carnea de vită,ficatul de porc,care reduc severitatea şi durata bolilor din sezonul rece.

Mişcarea în aer liber,aliat al imunităţii

Chiar dacă iarna nu este anotimpul cel mai potrivit pentru mişcarea în aer liber,nu uita că activitatea fizică „joacă”un rol important în prevenirea bolilor. Plimbările ajută la întărirea imunităţii,măresc circulaţia sangvină de la nivelul creierului şi sunt un o bună terapie împotriva stresului. Având în vedere că virusul răcelii se transmite mult mai uşor de la persoană la persoană în spaţiile închise,mişcarea în aer liber te fereşte de acest contact direct. Studiile realizate în ultimii ani au arătat că doar o jumătate de oră de alergare uşoară ajută la creşterea numărului de anticorpi.

Odineşte-te corespunzător!

Un somn bun este esenţial pentru recâştigarea energiei de care ai nevoie în ziua următoare,dar şi pentru sănătatea ta. Lipsa unui program de somn duce la creşterea nivelului de stres,ceea ce face ca sistemul imunitar al organismului să fie mai vulnerabil în faţa virusurilor din mediul înconjurător. Dacă răceala sau gripa a pus deja stăpânire pe tine,află că un somn odihnitor oferă organismului timpul de refacere de care are nevoie.

Alte sfaturi utile:

-         Pentru a ajuta corpul să lupte împotriva bolilor de sezon consumă cât mai multe alimente bogate în vitamina C (kiwi,portocale,grepfrut,pătrunjel,lămâie);

-         Spală-te cât mai des pe mâini pentru a ţine la distanţă infecţiile;

-         Nu uita să te hidratezi. Lichidele ajută la eliminarea toxinelor din organism;

-         Chiar şi fumatul pasiv poate afecta sistemul imunitar. Încearcă să reduci pe cât posibil numărul ţigărilor,dar şi băuturile alcoolice;

-         Bea cât mai multe lichide calde. De exemplu,aburii degajaţi de supa de pui ajută la eliberarea căilor respiratorii;

-         Evită să-ţi atingi nasul şi gura deoarece poţi căpăta mai uşor un virus.

Sfatul specialistului

Dr. Călin Ciubotaru,medic primar,medicină de familie

Practic,expunerea la temperaturi scăzute reprezintă o solicitare suplimentară pentru întregul organism,dar mai ales pentru aparatele cardiovascular şi respirator. Această suprasolicitare poate decompensa bolnavii cronici aflaţi într-un echilibru precar. O atenţie sporită este necesară la bolnavii cardiaci,la cei cu tulburări circulatorii periferice,în bolile artrozice,dar şi în cele imune,la vârstnici şi copii mici care au oricum o rezistenţă şi o capacitate de adaptare mai reduse. Pentru a preveni apariţia problemelor de sezon sunt necesare o serie de măsuri:evitarea expunerii prelungite la ger şi purtarea unor haine calduroase;evitarea exceselor alimentare şi a consumului de alcool.



Recente

shutterstock 1940898988 jpg
shutterstock 2207820057 jpg
Noaptea in vise  Semnificatii  Sursa foto shutterstock 1168754116 jpg
shutterstock 1212654949 jpg
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
shutterstock 1911831463 jpg
shutterstock 2022891497 jpg
shutterstock 1849643608 jpg
Semnificatia apei sfintite Boboteaza  Sursa foto shutterstock 2241996461 jpg
shutterstock 1928149961 jpg
shutterstock 135964370 jpg
sfantul vasile jpg
shutterstock 1858577959 jpg
Cum sa gestionezi conflictele la mesele de sarbatori  Sursa foto shutterstock 2550958013 jpg
shutterstock 2231841503 jpg
shutterstock 2418228611 jpg
ametist jpg
clickpentrufemei ro   Aliatul tău pentru reducerea stresului oxidativ jpg
Simptomele dependentei de retelele sociale  Sursa foto Pixabay girl 5717067 1280 jpg
Cum influențează pachetul de beneficii deciziile angajaților de a se alătura unei companii jpg