Un ingredient dintr-un tip de ulei des folosit distruge celulele canceroase

1 61558 original jpg jpeg

Cercetătorii americani au descoperit că un compus dintr-un tip de ulei des folosit ucide celulele canceroase fără a le afecta în vreun fel pe cele sănătoase. Află despre ce este vorba.

Substanţa cunoscută sub numele oleocanthal,care se găseşte în compoziţia uleiului de măsline,produce o ruptură în organitul celular numit lizozom.

Lizozomul este un fel de "groapă de gunoi" a celulelor,iar substanţa oleocanthal din uleiul de măsline face ca o serie de proteine din interiorul acestui organit celular (parte componentă a celulei,aflată în interiorul acesteia,în citoplasmă) să se verse în citoplasmă şi să ducă la moartea celulei.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că atunci când au aplicat oleocanthal pe celule,în laborator,acestea au murit foarte repede,într-un înterval cuprins între 30 de minute şi o oră.

"Lizozomul este izolat în interiorul celulei pentru că este toxic. Dacă este ruptă membrana care îl separă, conţinutul său se scurge în interiorul celulei. Lizozomul conţine enzime agresive care pot distruge tot ceea ce ating",a explicat Breslin.

Oleocanthalul nu afectează însă celulele sănătoase,ci doar le suspendă ciclul de viaţă,temporar,au descoperit cercetătorii.

"Le-a adormit, iar după o zi, celulele şi-au reluat ciclul de viaţă",a declarat profesorul Breslin,al cărui studiu a fost publicat în revista Molecular and Cellular Oncology.