VIDEO. Cum să alegi cea mai bună apă pentru băut şi gătit

simeon stalpnicul png

Organismul are nevoie, fără îndoială, de aproximativ 2 litri de lichide zilnic. Fie că e apă minerală, de la robinet sau supă făcută în casă tot cu apă de la robinet.

Îngrăşămintele folosite în agricultură,sunt dizolvate în apele ploilor şi zăpezilor ce se topesc şi ajung în sursele de apă. Aceşti nutrienţi  sunt componenţi ai solului şi fac parte din ciclul azotului:nitraţii şi nitriţii. Ei apar în mod natural odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale.

O parte dintre nitraţi sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor şi au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor şi a altor compuşi cu azot. Surplusul rămas contaminează pânza freatică,regăsindu-se în râuri,lacuri,izvoare sau în apele subterane. Aşadar,nitraţii fac parte in mod tacit din viaţa noastră şi a copiilor noştri fără să ne dăm seama. Este acest fapt ceva ce ar trebui sa ne îngrijoreze?

Ne-a răspuns la această întrebare şi ne-a spus cum ar trebui să interpretăm eticheta unei ape minerale prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Deşi legea în Uniunea Europeană permite o limită maximă de nitraţi de 50 mg pe litru,medicii din întreaga lume găsesc această cifră mult prea permisivă,în special pentru sugari şi copii mici. Recomandarea lor este de maximum 10 mg nitraţi (NO3) pe litru de apă pentru apele destinate preparării hranei sugarilor şi copiilor mici. 

În cadrul emisiunii,vom folosi testul purităţii,pentru a observa conţinutul în nitraţi al câtorva dintre apele minerale de pe piaţă,dar şi al apei de la robinet-filtrate şi nefiltrate. 

Care e treaba cu nitraţii

S-a strecurat o confuzie,conform căreia nitraţii sunt nutrienţi. Pentru organismul uman,acestea sunt otrăvuri. Odată ajunşi în organism,aceştia se transformă în nitriţi,iar apo în nitrozamine,care sunt substanţe cancerigene.

Nitraţii au şi efecte pozitive,însă doar atunci când sunt în cantităţi echilibrate. Ei participă la un mecanism de regalare a tensiunii arteriale,la fel cum o face şi sodiul. În schimb,surplusul este cu adevărat dăunător. În zilele noastre se ajunge uşor la surplus,deoarece sunt foarte multe surse de nitraţi. Ei se regăsesc şi în aditivii alimentari de tipul E 249,E 251.

Nu se ştie care este doza de nitriţi admisă

Nitraţii au potenţial cancerigen,la fel şi sodiul,pentru determină cancer de stomac. Categorii cu risc deosebit:mai ales copiii. Nitraţii se leagă de hemoglobină şi acei copii devin cianozaţi şi copiii pot muri chiar de la o ceşcuţă de apă din fântână,care poate conţine 50+100 ml de nitraţi la litru.



Recente

Test de personalitate jpg
depresie, burnout jpg
Filme de groaza jpg
Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg