Zahărul alb, un ingredient nociv pentru corp. Iată cu ce îl poţi înlocui!

1 73685 original jpg jpeg

Cu toţii ştim că zahărul alb este unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii şi ai siluetei. Diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt numai câteva dintre afecţiunile pe care acesta le provoacă.

Din fericire,există numeroase alternative pentru înlocuirea zahărului. Antrenorul Florin Neby de la “Neaţa cu Răzvan şi Dani”,Antena 1,ne sfătuieşte să evităm consumul îndulcitorilor artificiali (zaharina,sucraloza,maltitol,sorbitol,xilitol,aspartame),deoarece aceste substanţe cauzează neplăceri gastrice,alergii şi favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

Iată cu ce putem înlocui zahărul din prăjituri fără să ne prejudiciem sănătatea şi forma fizică:

Îndulcitori naturali

Mierea,siropul de arţar,melasa,zahărul din nuca de cocos,siropul de agave,extractul de stevia,toate acestea sunt mai puţin procesate decât zahărul rafinat,ceea ce înseamnă că au şi nutrienţi folositori organismului. Mierea şi siropul de arţar sunt bogate în antioxidanţi,melasa conţine fier,calciu,potasiu,magneziu,iar zahărul din nuca de cocos este o sursă foarte bună de aminoacizi. În plus,toate au indicele glicemic mai scăzut decât zaharul alb,iar extractul de stevia are zero calorii.

Sucuri şi piureuri de fructe

Iată o alternativă care va da un plus de aromă prăjiturilor tale. Bananele,merele,portocalele,ananasul şi piersicile sunt fructe care se pretează foarte bine acestui procedeu.

Fructe proaspete

Coaja de lămaie şi de portocală,fructele de pădure (murele,zmeura,căpşune),dovleacul,rubarba sunt doar câteva dintre variantele pe care le poţi folosi. Acestea dau aroma şi consistenţă prăjiturilor,fiind surse de zaharuri naturale.

Fructe uscate

Când vine vorba de fructe uscate,ai o mulţime de opţiuni. Cele mai folosite sunt curmalele,prunele uscate,stafidele,feliile de banană şi măr,însă nu trebuie să subapreciezi nici caisele,smochinele,merişoarele,ananasul,mango sau papaya. Toate acestea au un aport ridicat de fier,calciu,cupru,magneziu,potasiu. Tot ce trebuie să faci este să le pui la hidratat cu o zi înainte şi apoi să le amesteci într-un mixer. De asemenea,poţi folosi cocosul uscat,fulgi sau cuburi. Evită fructele confiate deoarece au cantităţi foarte mari de zahar.

Condimente

Chiar dacă îţi sună ciudat,unele condimente sunt dulci,deşi sunt folosite în preparatele sărate. Seminţele de fenicul sunt foarte dulci,însă s-ar putea să nu se potrivească foarte bine în prăjituri. În schimb,îţi recomand să foloseşti scorţişoară,nucşoară,anason stelat,cuişoare,extract de vanilie,pudră de roscove. Vestea bună e că acestea dau savoare deserturilor,fără să adauge extracalorii.

Mai multe sfaturi utile de lifestyle găseşti pe blogul antrenorului Florin Neby.



Recente

shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg
shutterstock 1823248277 jpg
Pierderea timpului are efecte benefice  Sursa foto shutterstock 1829531144 jpg
Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg
Semne de stres  Sursa foto shutterstock 275235305 jpg
shutterstock 1053889430 jpg
test personalitate jpg
shutterstock 648955570 jpg
shutterstock 2447339851 jpg
shutterstock 2396189361 jpg
Semne ale stresului prelungit  Sursa foto shutterstock 2464854189 jpg
shutterstock 1940898988 jpg
shutterstock 2207820057 jpg
Noaptea in vise  Semnificatii  Sursa foto shutterstock 1168754116 jpg
shutterstock 1212654949 jpg
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
shutterstock 1911831463 jpg
shutterstock 2022891497 jpg