Zahărul: cât de mult este prea mult

Cine ar spune nu unei prăjituri delicioase cu cremă sau unor bomboane fine de ciocolată? Însă gustul lor irezistibil este asigurat de o cantitate generoasă de zahăr, care, în exces, îţi poate face mai mult rău decât bine.
Chiar dacă zahărul este o sursă de calorii goale,adică nu are un aport de substanţe nutritive,el are şi un rol benefic,mai exact este un inamic redutabil al stresului,limitându-i efectele asupra organismului. Totuşi,cât de mult este prea mult? Poţi să adaugi zilnic câte puţin în alimentaţia ta sau este mai bine să renunţi de tot la el?
Ce este zahărul?
Toate fructele şi legumele conţin zaharoză,un carbohidrat care se formează în momentul în care planta transformă lumina soarelui în hrana şi energia necesare supravieţuirii. Zahărul se găseşte în alimente fie în formă naturală,cunoscut sub denumirea de fructoză,care este în fructele şi legumele proaspete,fie sub formă de zahăr adăugat,adică cel introdus în produse în momentul procesării lor. Zahărul adăugat este cel mai periculos pentru sănătate,deoarece 100 de grame conţin aproximativ 400 de calorii,care-ţi dau metabolismul peste cap.
Care este doza recomandată?
Cantitatea zilnică permisă de zahăr diferă de la o persoană la alta,depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi. Totuşi,dacă vrei să eviţi eventuale complicaţii,e bine să te încadrezi în cel mult 20 de grame de zahăr pe zi,echivalentul a 5 linguriţe.
Această cantitate de zahăr include şi zahărul care se găseşte deja în alimentele pe care le consumi zilnic,nu doar cel pe care-l adaugi tu în preparate.
Cantitatea de zahăr consumată trebuie să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dacă în adolescenţă aveai voie 6 linguriţe de zahăr pe zi,după 30 de ani sunt permise doar 5,iar după 45 de ani,cel mult 3. Dacă depăşeşti această doză,eşti predispusă la acumularea de kilograme în plus,dar şi la apariţia diabetului de tip 2 sau a obezităţii.
Sfatul specialistului:Adriana Vlad,specialist nutriţie şi fitoterapie Clinica E-lite-Nutriţia,Deva,elite.nutritia@yahoo.com
Zahărul din alimentaţie poate fi înlocuit cu alternative mult mai sănătoase care nu afectează starea de sănătate. Prima ar fi mierea,care conţine vitamine,minerale şi substanţe nutritive de calitate. Mierea polifloră,de floarea-soarelui,de tei etc. ajută la stimularea funcţiei pancreatice,în timp ce mierea de salcâm este recomandată chiar şi diabeticilor,dacă este consumată limitat.
Se pot lua între 1 şi 3 linguriţe/zi,iar dacă în regimul alimentar al acelei zile nu au intrat şi alte dulciuri,se pot administra până la 5 linguriţe/zi. O altă alternativă a zahărului ar fi stevia,un îndulcitor foarte sănătos,care se găseşte sub formă lichidă,fiind indicate între 15 şi 50 ml/zi.
Cantitatea de zahăr din fructe
100 g struguri roşii ............. 4 linguriţe100 g portocală ............. 1 linguriţă100 g măr ............. 2 linguriţe100 g banană ............. 3 linguriţe100 g ananas ............. 2 linguriţe
Alimente Care ascund un conţinut de zahăr
100 g pâine albă ............. 3 linguriţe
100 g orez alb ............. 2 linguriţe
100 g cartofi ............. 1 linguriţă
100 g pastă de tomate............. 1 linguriţă
100 g cereale ............. 3 linguriţe
100 g muştar clasic ............. 1 linguriţă
250 ml suc acidulat ............. 10 linguriţe
250 ml de bere ............. 6 linguriţe
Zahărul natural din fructe (fructoză),în exces,poate favoriza acumularea kilogramelor. De aceea este bine să alternezi fructele cu un aport ridicat de zahăr cu cele cu un conţinut mai scăzut.
Poţi face şi tu
Cremă de cacao
30 g fulgi de ovăz
100 ml iaurt
1% grăsime
1 lingură cu vârf de cacao
1 lingură miere
Fulgii de ovăz se amestecă cu mierea şi cu cacaua şi se omogenizează foarte bine cu ajutorul unui blender. Se adaugă iaurtul şi se mai omogenizează 2 minute. Se dă la rece pentru cel puţin o jumătate de oră,p\nă se]ntăreşte.