Soia, aliment de bază în post. Cât de sănătoasă este şi ce ţi se poate întâmpla dacă mănânci prea multă

4 shutterstock 661010404 jpg jpeg

Soia imită gustul cărnii şi ajută să ţii mai uşor postul. Lucrurile nu sunt atât de simple. Cantitatea şi calitatea preparatelor pe bază de soia pot transforma o mâncare sănătoasă într-una de-a dreptul nocivă pentru organism.

Soia este o leguminoasă care înlocuieşte în perioada postului carnea şi lactatele. Este bogată în proteine, grăsimi sănătoase Omega-3, minerale, vitamine şi fibre. Gustul plăcut al preparatelor pe bază de soia face ca mulţi dintre cei care ţin postul să îşi facă provizii de produse vegetale. Deşi are numeroase calităţi terapeutice, datorită conţinutului de antioxidanţi, soia nu trebuie consumată în exces şi se recomandă atenţie sporită la cititul etichetei produselor alimentare. Preparatele din soia, cum sunt pateurile sunt bogate în E-uri, care pot da dureri de cap, greaţă.

Care este cantitatea maximă acceptată

Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea, izoflavonele, care pot mima acţiunea hormonilor feminini, ar putea duce la tulburări endocrine, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale, nutriţioniştii recomandă consumul de una, maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.

Indiciul care te ajută să alegi un produs de calitate

În post, sunt la mare căutare pateurile vegetale. Ştim însă ce conţin amestecurile care înlocuiesc pateurile de ficat şi mezelurile? Există şi produse care nu au coloranţi sau aditivi, dar pentru asta trebuie să citeşti cu atenţie etichetele produselor pe care urmează să le cumperi. Iată un indiciu care te va ajuta să alegi produse de calitate în post: priveşte eticheta şi asigură-te că soia sau boabele de soia sunt pe primul sau pe al doilea loc în lista cu ingrediente. Evită-le pe cele care au pe primele locuri grăsime, apă.

Atenţie la E-uri!

Pate-urile vegetale care conţin E 621, glutamat monosodic, nu ar trebui oferite în nicio situaţie copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, deoarece acest E poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac.

@shutterstock



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg